От х:

Днес в x:

Продават заразени с антракс продукти във Варна. Преглед на печата

"Сега": Арестуваха за убийство управителя на научния фонд

Фарсът с фонд "Научни изследвания" стигна кулминация - управителят му Николай Христов бе арестуван за умишлено убийство. Арестът на Христов ще блокира работата на фонда, което ще постави в риск изпълнението на редица научни проекти.
МВР съобщи за ареста на Христов с цели 9 дни закъснение, след като информация за случилото се започна да обикаля научните среди още миналата седмица. Според официалното прессъобщение на вътрешното министерство инцидентът е станал на 14 юни на столичната ул. "Цанко Церковски", сигналът е получен към 18.40 часа. Софийската градска прокуратура уточни, че при инцидента смъртоносно е прострелян в дясното око 55-годишния К.И. Подробности не се съобщават.
На Христов е повдигнато обвинение в умишлено убийство, което се санкционира със затвор от 10 до 20 г. Първоначално той е задържан за 72 часа, а на 17 юли Софийският градски съд му е наложил мярка за неотклонение "задържане под стража". Просветното министерство уточни, че е разбрало за ареста едва вчера. В прессъобщение ведомството изтъква изрично, че съгласно информацията, с която разполага, убийството не е свързано с дейността на фонда.

"Труд": Детегледачите снимали побоя над детето

Младежите, наети да гледат 3-годишния Христо, снимали с телефони побоя над детето. След арестите на 18-годишните Александър и Патрик криминалисти открили в мобилните им апарати клипове с бруталната жестокост към момченцето.Двамата младежи бяха задържани в понеделник вечерта за зверски побой над малчугана. Те били наети от майката Невена да гледат сина й в дома им в столичния кв. „Зона Б-19", докато тя работи в чужбина. След като научила за трагедията, във вторник тя се прибра в София. На летището я посрещнали полицаи, които я отвели за разпит. Той продължил до 18 часа и чак тогава тя успяла да отиде в „Пирогов", за да види детето си. Малкият Христо продължава да е с опасност за живота.

"24 Часа": Продават заразени с антракс продукти във варненски магазини

В търговската мрежа във Варна са открити месни продукти, заразени с антракс. Информацията е официална - на областния управител на Варна Стоян Пасев, предаде Нова телевизия.
Специалистите успокояват, че ако месото от крава, заразена с антракс, е добре термично обработено, не представлява опасност за здравето. Няма опасност и ако млякото е сварено.
При консумация на месо от заразено с антракс животно симптомите се появяват до 7 дни. Симптомите на заболяването се изразяват в подуване на корема, диария и общо неразположение. "Заболяването е 100% лечимо при потърсена навреме лекарска помощ", уверяват специалистите.

"Дума": 77 съкратени в столичния автотранспорт, зреят протести

В столичния автотранспорт се подготвят протести заради съкратени 77 души. Това стана ясно вчера от изявления на синдикатите там. Уволнени са и хора, отговаряли за техническата изправност на автобусите. Официалната причина за съкращенията е силно намалялата работа заради новите 126 автобуса, които в последната година са подменили автопарка. Докато са в гаранция, те се обслужват не от общинското дружество, а от фирмата вносител.Изпълнителният директор на "Столичен автотранспорт" Слав Монов обясни, че предприятието е публично и се издържа от парите на софиянци и той трябва да е отговорен за разходването на средствата. Ако работниците не били съкратени, щели да им плащат заплати, без да работят, смята Монов.Според синдикатите съкращенията целят друго. Председателят на Федерацията на транспортните работници към КТ "Подкрепа" Илиян Ценов смята, че се цели минимизация на дейността на предприятието, за да може да се преотдават части от нея на външни фирми. Това може да се случи с дейности, които няма да могат да бъдат обслужвани поради съкращението.

"Монитор": Връзват минималната заплата с ръста на средната

Минималната работна заплата ще зависи от средното възнаграждение, линията на бедност и инфлацията. Това предлагат експертите от работната група към социалното министерство, която изготвя нов механизъм за определяне на минималната заплата. Сега размерът на най-ниското възнаграждение се определя административно от Министерския съвет, а социалните партньори настояват то да бъде обвързано с определени показатели. Идеята на експертите е размерът на минималната заплата да бъде между 35% и 55% от размера на средната заплата за последното тримесечие, за което НСИ има данни.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини