От х:

Днес в x:

Цял указател търсят помощта на Петър и Павел от Конуш

    Цял телефонен указател днес се изреди да поиска помощта на Петър и Павел в Конуш. Светиите са изключително популярни именно около това хасковско село, защото параклисът там е вързан с аязмо с лековита вода, познато от столетия. Местността в посока село Тракиец пък се счита за обвита от мистични сили, където желанията имат най-голям шанс да се сбъднат. Освен това параклисът има история, достойна за филмов хит - старият е бил умишлено разрушен от комунистите и затрупан с пръст през 50-те години. След идването на демокрацията обаче основите се показали сами, а благочестиви християни организирали възстановяването на свещения дом на двамата апостоли. Днес се навършват точно 10 години от светата реставрация.

    Дали заради поверията свързани с параклиса, или от новорелигиозна куртоазия, днес над 200 души записаха имената си, за да бъдат изчетени на глас от хасковския свещеник отец Никола, който водеше тържествената служба по случай денят на светите равноапостоли Петър и Павел. Понеже храмовете с това име в областта се броят на пръстите на едната ръка, а този край Конуш е единственият в нашата община, визитата на свещеника събра десетки миряни. Тези на списък обаче ги удариха в земята. Прочитът само на първите им имена надвиши по продължителност цялата останала молитва и отегчи бабите и дядовците, които иначе не пропускат служба. Възрастните хора като че ли преоткриха точно тия светии, защото по думите им на нито един от останалите нямало толкова мераклии да ги помолят за здраве и берекет в семейството. Видимо се задъха и отчето, макар да е най-младият в региона. Като добър свещенослужител отец Никола вложи и последния си дъх в изпълнение на желанието на благочестивците в списъка, а после уморено свали обувки, за да разтъпчи отеклите си от стоенето прав крака. Стоически обаче не промълви и едно оплакване. Отецът имаше личен повод за своята отдаденост, понеже точно днес се навършвали три години, откакто бил ръкоположен за свещеник. Въпреки още детската възраст, поне в лоното Христово, Никола е един от най-предпочитаните свещеници за служби в хасковските села. „Пее убаво“, а освен това се хваща рамо до рамо с хората, когато трябва да се ремонтира някой храм. На параклиса в Тракиец миналата година например се катереше с расото на покрива да сменя керемиди. Слава Богу, днес му спестиха подобни изпитания, за да му оставят малко силица и за третия, и според някои най-важен повод - рождения ден на съпругата му.

    Днешният Петровден почти съвпада със събора в Конуш, а според много жители това е и същинския празник на селото. С волни пожертвования селяните събрали пари за овца, която да отиде в светения курбан. Отделно от тях хасковска фирма дари теле. 

    Г. Христов

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини