От х:

Днес в x:

Ще отменим референдума, ако приемат нашия план, заяви гръцки министър

    Гръцкият министър на отбраната и лидер на по-малкия коалиционен партньор в управляващата коалиция заяви, че правителството ще се откаже от идеята си за референдум, ако кредиторите на страната приемат плана на Атина за фискални мерки на обща стойност 7.9 млрд. евро за следващите 18 месеца.

    Този план вече бе отхвърлен от ЕС, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ) като недостатъчен и разчитащ прекалено много на приходи от повишени данъци, а не на реформи за съкращаване на бюджетни разходи.

    Според Панос Каменос, лидер на националистическата "Независими гърци", всичко ще се промени, ако Еврогрупата, която има насрочено за 18:00 часа тази вечер заседание, приеме плана на Алексис Ципрас, а кредиторите оттеглят своя.

    Пред телевизия Mega TV той настоя, че членството на Гърция в еврозоната не е поставено под въпрос от референдума. Ципрас трябва да поискал формално от парламента насрочването му за 5 юли на заседание, което започна в събота в 13:00 часа. В началото на заседанието вътрешният министър Никос Вуцис призова всички партии единодушно да гласуват за референдум, защото това щяло да направи много по-силна позицията на Гърция пред партньорите ѝ.

    "Няма да толерираме унижаването на народа и масовото обедняване на гърците. Ултиматумите нямат място в демократична Европа", каза министърът. Според Каменос всякакви приказки за затваряне на банки и контрол над капиталите е "насаждане на страх".

    "Ройтерс" разпространява снимки на опашки пред банкомати в центъра на Атина с уточнението, че такава гледка не е необичайна за почивните дни, тъй като мнозина гърци не ползват банкови карти, а се разплащат с пари в брой. Но агенцията допълва, че част от кадрите ѝ са от банков клон на Piraeus Bank с банкомат е трябвало да отвори в събота в 10:30 и час по-късно вратите му са били заключени. Високопоставен служител на банката казва, че ще отворят, но все още имат известни притеснения за сигурността заради извилата се опашка.

    "Хората не бива да се страхуват, няма изнудване. Банките няма да затворят, банкоматите ще са заредени. Всичко това е преувеличение", коментира Каменос.

    Но той каза още, че 1.6 млрд. евро, които правителството му трябва да преведе във вторник на МВФ, няма да бъдат платени и виновни за това са кредиторите, защото не били изпълнили задълженията си по помощната програма

    Източник: http://www.dnevnik.bg

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини