От х:

Днес в x:

Задържаха двама за убийството на журналиста Олес Бузина


    В Украйна са задържани двама души, заподозрени за убийството на журналиста Олес Бузина, известен с проруските си възгледи.
    Задържаните са съответно на 25 и 26 години и са жители на столицата, предадоха ТАСС и Ройтерс, цитирайки съобщения на пресслужбата на генералната прокуратура в Киев. 

    Ще им бъде предявено обвинение в извършване на"умишлено убийство", като се решава и въпросът за "избор на мярка за неотклонение във вид на задържане под стража". Не се съобщават други подробности.

    Журналистът Олес Бузина - писател и тв водещ, редовно излъчваше критични репортажи срещу украинското правителство по Руската телевизия. Той е и бивш главен редактор на местния вестник "Сегодня", но бе принуден да напусне изданието заради цензура. 

    Бузина бе застрелян пред дома си в Киев на 16 април. Веднага възникнаха подозрения, че той е станал мишена на украински крайни националисти. 

    Публичното изразяване на симпатии към Русия стана табу в Украйна заради надигналата се патриотична вълна в резултат на войната в Източна Украйна срещу подкрепяните от Москва сепаратисти, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

    След убийството, "Украинска въстаническа армия" пое отговорност. Организацията заяви в открито писмо, че е отговорна за смъртта и на други близки до бившия президент на Украйна Виктор Янукович.

    "Украинска въстаническа армия" поема отговорност за "унищожаването на Чечетов, Пеклушенко, Мелник, Калашников и Бузина" и тези убийства са "предупреждение към антинародния режим на олигарси предатели", се казваше в писмото.
     

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини