От х:

Днес в x:

60 милиона души по света прогонени или разселени

Почти 60 милиона души по света са били изгонени от местата, в които живеят от конфликти и преследване към края на миналата година, сочат данни на агенцията за бежанците на ООН, цитирани от агенция "Ройтерс". Това е най-големият брой разселени хора в историята.

Повече от половината прогонени от тежки кризи, в това число в Сирия, Афганистан и Сомалия са деца, съобщава Агенцията за бежанците на ООН в своя годишен Доклад на световните тенденции.

През 2014 г. средно по 42 500 са ставали бежанци, търсели са убежище или са били разселени отвъд държавни граници всеки ден. Това число се е увеличило 4 пъти в рамките на последните четири години, посочва агенцията.

"Наблюдаваме смяна на парадигмата, попадаме в ера, в която размерът на принудителното разселване, както и реакциите срещи него са много по-големи от всичко, което сме виждали досега", обяви върховният комисар по човешките права на ООН Антонио Гутерес.

Агенцията по човешките права съобщава, че започналият през 2011 г. конфликт в Сирия е най-големият източник на разселени хора и бежанци. Преди края на миналата година в Сирия е имало 7.6 милиона разселени и почти 4 милиона сирийски бежанци, голяма част от които живеят в съседните държави – Ливан, Йордания и Сирия.

"Дори и при този рязък скок на броя на разселените, световното разпределение на бежанците остава силно дисбалансирано към по-бедните нации, а не към по-богатите", съобщава Агенцията по бежанците.

В рамките на държавите разселените в следствие на конфликти са 38.2 милиона души – почти 5 милиона повече отколкото преди година. Основен фактор за това са войните в Украйна, Южен Сударн, Нигерия, ЦАР и Демократична република Конго.

От общо 19.5 милиона бежанци, които живеят извън страната си, 5.1 милиона са палестинци. Сирийците, сомалийците и афагнистанците съставляват повече от половината от останалите 14.4 милиона бежанци.

Общо 1.6 милиона души са потърсили политическо убежище в друга държава миналата година – скок с почти 50%. 270 000 от тях са украинци, които са поискали политическо убежище в Русия.

Много конфликти избухнаха през последните пет години, но много малко са приключили. Едва 126 800 бежанци са успели да се приберат в държавите си през 2014 г., като това е най-малкият брой през последните 31 години.

"Съвършено ясно е, че не можем да се справим с положението", заяви Гутерес. "Време е международната общност да започне да изпълнява задълженията си", добави той.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини