От х:

Днес в x:

Мисията е възможна 2: Тръгна кампания за нов дом на Руми и Аслъ

    Спомняте ли си историята на Руми и Аслъ? Историята на 33-годишната майка, останала от малка кръгъл сирак, която извървяваше по няколко километра пеша в снега от вилната зона на Хасково до най-близката детска кухня, за да нахрани 2-годишното си дете? И пак по няколко километра, за да заведе рожбата си Аслъ на лекар, когато е болна?

    Трудила се цял живот при семейство животновъди, които са станали нейни благодетели, единственото, което Руми има освен момиченцето си, е стара барака в покрайнините на Хасково. Без пряка слънчева светлина, с прогнил покрив, с пропити от влага стени.

    Дръзнала да остави бащата на дъщеря си - насилник, за да спаси себе си и осигури на детето си макар крайно беден, но спокоен живот, без страх и насилие, Руми тогава се бореше сама. Но като потвърждение на вярването, че по Коледа стават чудеса, преди година и половина, когато за първи път Haskovo.net и еTV разказаха историята на майката и дъщерята, сърцата на хиляди хора се отвориха и животът за тях се промени.

    Десетки доброволци се притекоха на помощ, присъединиха се колективи и обикновени граждани и с организацията на Национален форум „Моето дете“ двете получиха най-необходимото. Оттогава малката Аслъ има истински рождени дни, прекарани сред приятели и с грамадни торти. Руми започна работа по програма за временна заетост и вече година се труди упорито, за да изхранва себе си и детето.

    Двете са в списъка на чакащите за общинско жилище под номер 65. Вероятността да получат скоро жилище е почти нулева, защото се води, че имат вече собствено такова, макар че бараката, която обитават, е далеч под представата за къща. Според благодетелите им трябва да има коренна промяна на условията, в които расте малката Аслъ. Заради тежкия бит детето непрекъснато е болно. Заради влагата само за последните месеци тя два пъти е прекарала пневмонии.

    Затова хората с големи сърца, подали първия път ръка на Руми и Аслъ, започват кампания Мисията е възможна 2.

    Сега усилията са да се съберат пари и в дворното място, където се намира съборетината им, да бъде построена еко къща. Идеята идва от един от най-големите специалисти в САЩ по изграждането на пасивни къщи - българката архитектка Гергана Барабонкова.  Тя я разработва преди година, когато при едно от посещенията й в Хасково основният двигател на НФ „Моето дете“ Мариана Йорданова й разказва историята. Понеже идеята за благотворителност не е чужда на арх.Барабонкова, покрай участието й в групата „Спаси, дари на...“ за деца в нужда, тя започва да мисли как най-рационално да се помогне на майката и детето от Хасково.

    Така се ражда и проектът за еднофамилна къща за Руми и Аслъ.

    Според замисъла тя ще е сглобяема, на около 40 квадрата жилищна площ, от естествени материали. В разработката е търсен уюта и практичността, светлината и всички ползи, които предлагат еко къщите, а не лукса, разказа за идеята Мариана Йорданова.

    Според грубите изчисления за реализирането на идеята ще са необходими около 15 000 долара. Те ще бъдат похарчени предимно за купуването на необходимите строителни материали, от НФ Моето дете ще разчитат и на доброволчески труд за самото сглобяване на къщата.

    Мисията е възможна 2 за Руми и Аслъ вече стартира буквално преди часове с набирането на средства през сайт, популярен с разпространението на дарителски инициативи. Там на английски е разказана цялата история на хасковлийката и нейната дъщеря, а инициаторите силно вярват, че за тях чудесата тепърва предстоят.

    Само за 24 часа от както стартира кампанията за набиране на средства, за доброто дело бяха дарени 75 долара от анонимни дарители.

    Всеки, който иска също стане благодетел за майката и дъщеричката й може да направи своето дарение в следния ред:http://www.gofundme.com/tiny_home  

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини