От х:

Днес в x:

Бебета белошипи ветрушки укрепват колонията в Левка

Доволната майка

След десетилетия, в които се считаше, че белошипите ветрушки не се чувстват добре и не се размножават в България, колонията в свиленградското село Левка, опровергава напълно това и на пук на скептиците дори укрепва с подкреплението на първите малки за тази година, които вече се излюпиха.

Първите 5 бебета белошипи диви ветрушки се излюпиха в края на миналата седмица. Техните родители загнездиха в изкуствена гнездилка специално поставена за целта от екипа на Зелени Балкани в рамките на проект ,,Възстановяване на белошипата ветрушка” .

Двойката белошипи ветрушки-женската BDS и мъжкият BFZ са пуснати на свобода в естествената си среда в Сакар през 2013. За първи път те имаха поколение миналата година, но с различни партньори. След воаяжа до Африка обаче техните партньори не се завърнаха в колонията и така двете изоставени птици сформираха новото си семейство.

Очаква се през следващите дни и другите гнездящи в района белошипи ветрушки да излюпят своите малки. През тази година, в колонията бяха регистрирани поне 9 двойки, от които 8 загнездиха. Всички те гнездят в изкуствени гнездилки монтирани в района на Модула за освобождаване и адаптация на белошипи ветрушки, който е част от проекта на Зелени Балкани изпълняван с подкрепата на Програма LIFE на Европейския съюз.

Успешното размножаване на белошипите ветрушки, които живеят на свобода в района е от изключителна важност за укрепването и стабилизирането на новосформираната колония на вида в Защитена Зона „Сакар“, част от екологичната мрежа НАТУРА 2000.

За да се подпомогне процесът, от екипа на екоорганизацията „ Зелени Балкани планират, в природата да бъдат освободени още птици, които са отгледани в изкуствени условия в размножителните Центрове на организацията в Стара Загора и на ДЕМА в Алмендралехо в Испания.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини