От х:

Днес в x:

3 °C

Крадат тоалетни с фекалиите от магистрала „Тракия“

Всичко се краде в тази държава. Крадат се коли от паркингите, крадат се портфейли по моловете, крадат се луканки от мазетата, оказва се, че се краде дори и това, за което на здравомислещ човек и през ум не би му минало. Да ти изчезнат две тоалетни наедно с изпражненията и то от място на теферич, каквото е една магистрала, си е направо трагикомично, смях през сълзи, но и срам, срам, срам... И това не е нито начало на виц, нито пък пък опит за кодош, а самият факт в европейска България.

За него съобщи фирмата, която стопанисва екосъоръженията по част от АМ „Тракия“ хасковската „Ти енд Джи мастер клийн „ ЕООД.

За времето от петък вечерта, когато са били почистени по график до тази сутрин два от подвижните санитарни възела на фирмата са изчезнали от два различни паркинга на територията на Нова Загора.

Други две от кабините, разположени по трасето на паркинга при с. Деветак, Бургаско, са открити от служителите на фирмата тази сутрин извадени и поломени на плаца. Според собственикът Тихомир Гьоков, вероятно са били подготвени за изнасяне. Макар и да имаше сравнително силен вятър тези дни, категоричен е, че е немислимо той да е изтръгнал кабините, прихванати с четири анкерни болта и планки към земята стабилно.

През 2013 година хасковската фирма разположи санитарните възли по трасето след като спечели обществена поръча на АПИ за това. Фирмата има разположени вече 44 съоръжения. Те са произведени в Италия и са единствените в страната, понеже имат допълнителен резервоар за свежа вода, обясни собственикът.

С новозадигнатите, откраднатите тоалетни на фирмата по магистрала „Тракия“ са вече пет за две години време.

Вероятно след гъбарската мафия, след тази за "покровителство" на гробищните услуги, хлебарската война, сме доживели и времето на миризливата.

„Колкото и смешна да е ситуацията, всъщност тя е много трагична. Защото става въпрос за добра организация“, коментира Гьоков.

За да се открадне химична тоалетна е необходима специална техника. Първо самата кабина тежки 86 кг,но когато е заредена със свежа вода, кабината става 186 кг. Задигнатите са до една с органични отпадъци, които по капацитет са около 100-ина килограма, така теглото на пълна тоалетна стига до около 280 килограма,коментира Гьоков. Цената на една нова химическа тоалетна от този тип е 2000 лв.без ДДС. Втора употреба тя би минала за около 1000 лв.

Тихомир Гьоков не вярва, че съоръженията са задигнати, за да бъдат предадени в пунктовете за пластмаса, тъй като не би било рентабилно. Затова според него, конкуренти или просто новоизлюпени играчи в бизнеса се дооборудват за негова сметка. Гьоков разказва и за още фрапиращи случаи на посегателство като този, при който са откривали преди време надупчена врата на една от химическите тоалетни по магистралата и дори проектила в резервоара за вода. Засега обаче нямало по този случай никаква реакция от полицията.

С готовност да съдействат се отнесоха от полицията в Бургас след запитване за новите случаи на откраднати и порутени тоалетни. Според пресслужбата там, малко вероятно е тоалетните да се намират в някои от частните комплекси по морето, защото, за да работят те имат договори с фирми, които се грижат и за почистването и зареждането с химикали на съоръженията.

От там посочиха, че веднага след като им бъде подаден сигнал, ще започнат работа по случая. Предполага се обаче, че откриването на откраднатите тоалетни е почти с шанс нула, защото се смята, че те по-скоро се намират в частни имоти в някои селца.

От пресслужбата на областната дирекция на полицията в Сливен пък, към което е РУП Нова Загора, коментираха, че и при предишните случаи, и сега, вероятността да бъдат намерени тоалетните е твърде малка, а дори това да се случи трудно може да бъде доказано точно чия собственост са, защото съоръженията нямат идентификационен номер нито от производителя, нито пък от вносителя.

Ако все пак злосторник бъде разкрит, за кражба на тоалетна с феаклии той може да си плати със затвор от 1 до 10 години.

А иначе...иначе идва на ред отново размисъл в онази тъмната стаичка, или стаичката за размисъл, както я наричат някои, за това още ли се сърдим на чешкия скулптур Давид Черни, който преди шест години изобрази България като нужник.

 М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (13)

 • 1
  Те това е социалистическия човек - Бай - Ганьо, когато прави бузинес и Андрешко, когато укрива данъци и краде. Накъде с този народ?!?
  • Ma
   MAAVI PARA , NE KARMAZI
   3 -4
   20:59, 8 юни 2015
   ти си моряк от на макати тутката., нито соца,нито бай ти ганьо,нит пъкандрешко са свъзани с тази работа . бай ИВАН ти е писал мн. ХАРАШО, И АЗ пък си мисля,4е това е работа на некой гладен булгарин като теб или д.бауер,или селенжер,,,., Хасковолийка и тя се изказала като висшистка ха ха ха маави пара не щам кармазъ хи хи хи
  • Алоооууу, мави пара ли си, кебап чорба ли си? Ти не падаш по - долу от този, от който се възмущаваш, нито от крадците на кенефи. Лика - прилика сте си! Народе????
 • 2
  Ня
  няма проблем
  13 0
  15:31, 8 юни 2015
  На всяко действие следва да има противодействие и тук ще се намери някакво разрешение. Когато започнаха да крадат металните капаци на канализационните шахти направиха нов вид, който не е от метал и не могат да ги предават за вторични суровини. Когато почнаха да крадат пейките от градинките за да ги носят по вилите пейките ги циментираха . Не са измислили още начин да не се крадат новозасадени цветя, дръвчета и храсти ама сигурно и затова ще се намери.Собственикът да поиска съвет от полицията сигурно има начин да се бележаг крадците както и тези които чупят тоалетните. Какви хора са, не е ли неприятно по такива хубави пътища да няма тоалетни, да тичаме по бензиностанции или крайпътни заведения или да виждаш от колата как някой се облекчава в канавката. Хайде стига вече с тези дивотии, нали уж сме Швейцария на Балканите. Да видите швейцарските обществени тоалетни при това без пари просто ще ни иде да потънем от срам затова, което е в България.
 • 3
  Ха
  Хасковлийка
  29 -5
  15:35, 8 юни 2015
  Търсете ги в циганската махала. И те искат да акат в европейски тоалетни! :D
 • 4
  Ба
  бай Иван_1433778731
  7 0
  18:40, 8 юни 2015
  Първо: Авторке, в българския език дума "проектил" няма. В случая става дума за куршум или сачма...
  Второ: Аскуску моряче, на тебе кий ти каза, че бай Ганьо и Андрешко са рожби на социализЪма. Ако не знаеш, попитай знаещи кога са живяли и писали Алеко Константинов и Елин Пелин.
 • 5
  Бай Иване, социализЪма направи да ходиш на работа, но не за да работиш, а каквото може да краднеш или да си починеш от частното в национален спорт и национална черта. Мало и голямо крадеше от държавното дето всичко беше общо. Всеки крадеше според възможностите си и уменията си. От работника до директора. Разликата беше само в количеството и себестойността на откраднатото. Помислихме си, че ще продължим по същия начин с парите на данъкоплатците от ЕС, но котка ни мина път. Щом усетят, че крадем и хоп - спират финансирането. А тука тези кражби и този начин на доинг бузинес ще си продължава докато и последния комунист хвърли топа, защото последния комунист наистина ще умре в България. Чел си Талев и романът му " На завой" нали?
 • 6
  38
  386111
  5 0
  20:24, 8 юни 2015
  срам
 • 7
  Ед
  Един
  3 0
  21:20, 8 юни 2015
  Тихомирчо да се оплачи на Еньо Динев и двамата да идат при Ненков,той е по кенефите...
 • 8
  Ед
  Един
  3 0
  21:23, 8 юни 2015
  Кой Ненкоф въ,дет беши директур на Хаскувскуту МВР ль въ аъъ?
 • 9
  Ho
  horko
  1 0
  00:32, 9 юни 2015
  На нас ни трябват 5-6 години следвоенните закони на Австрия - здрави наказания за кражби на частна собственост и двойно по-тежки ако става дума за обществено имущество.
 • 10
  53
  53
  1 0
  05:48, 9 юни 2015
  тези тоалетни са отвратителни мирише и много мръсно.
 • 11
  ''
  ''крадецът''
  1 0
  07:25, 9 юни 2015
  Като се напълни ще ви я върна,за да я почистят.Стига сте ревали!.

Хороскоп за 25.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Прилагайки знанията и опита си, успешно ще се включите в изпълнението на професионална или друга задача, с която ще подобрите финансите си. Други ще споделят времето си с приятели в общи занимания или развлечения. Преди да поемете ангажимент към други хора, помислете, защото може да се окаже по-трудно за изпълнение, отколкото предполагате.
25 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Каквито и предложения да получите днес, свързани ли са с нерви и напрежение, подминете ги смело. Погрижете се за вътреш-ната си хармония и спокойствие и си осигурете пълна почивка в семейството. Заниманията на открито - туризъм, плуване или игра с децата са все неща, от които се нуждаете, и които ще ви тони-зират. Вечерта очаквайте гости от далече.
25 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днешният ден е твърде специален за вас, тъй като ще видите плановете си за страхотно прекарване на нощта осъществени. Вие мислите освен за собственото си прекарване и за настроението на другите, но в това отношение едва ли ще има за какво да се притеснявате.
25 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще задълбочите връзката си с човек, с когото ви свързват не само бизнес-отношения, но и приятелски чувства. Това ви помага пълноценно да се развивате, спокойни и съсредоточени. Във възможностите ви е заедно да постигнете всичко, което намирате за полезно и необходимо. Размяна на гостувания с приятели или роднини.
25 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Използвайте пълноценно днешния ден. Ще придвижите напред делата си и ще подготвите условията за бъдещи бизнес-сделки. Периодът е силен и за личните ви изяви. Творците ще се радват на добра оценка от публиката и критиката. С изкуството си ще доставите наслада в душите на много хора.
25 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Няма да ви липсват емоции, които могат и да променят плановете ви за бъдещето. Анализирайте даденостите и ако сте убедени в правотата на мислите си, не се колебайте да действате. Бъдете по-решителни и ще успеете. Очертава се пътуване, което ще ви направи по-романтични и отпочинали.
25 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ако потърсите път, ще го откриете, независимо на къде сочи той. Съюзите ли се с любовта, ще развиете нови качества и ще станете по-добри. Това е сигурно, работете и за духовното си усъвършенстване, няма да ви липсва подкрепа. В бизнеса са възможни изненади от конкурентите ви.
25 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Напълно наясно сте с целите и възможностите си и това ви прави много по-устойчиви в сравнение в конкурентите ви. Не предприемате излишни рискове, като предпочитате да работите бавно и сигурно. Едва ли някой ще успее да ви изненада с нещо, вие просто изпреварвате чуждите идеи. В личен план запознанството с магнетична личност силно ще ви развълнува.
25 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Прекарвате този ден извън дома си в срещи с различни хора. Общуването е начин на живот за вас и вие едва ли сте в състояние да прекарате много време сами. В личен план се радвате на подчертания интерес на забележителна личност към вас. Добре ще е ако се възползвате от добрите шансове, които имате. Приятел ще ви помоли за услуга, не му отказвайте.
25 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Чувствате се добре и с интерес ще приемете предизвикателствата на деня. Заемете се с личните си дела и денят ви ще бъде ползотворен. Не се притеснявайте да бъдете искрени с ваши близки. Имате за разрешаване домашни проблеми. Децата ще ви поискат съвет и помощ. Изслушайте ги внимателно. Можете да бъдете наистина близки с тях.
25 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Няма да ви е скучно, ще има върху какво да мислите и какво да правите. Много от вас ще се отдадат на професионалните си ангажименти, но и домът ще им наложи изискванията си. Ще ви вълнува интимната страна на живота ви и ще проявите силен интерес към някой, който ви се харесва.
25 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С желание и интерес ще се посветите на работата си, очаквайки добри развития. И не грешите, предстоят развръзки, които ще ги ускорят. Избягвайте да спорите и проявете търпимост към мнения, несъвпадащи с вашите. В следобедните часове ще общувате с хора, чиито желания съвпадат с вашите.
25 фев 2021
Последни новини