От х:

Днес в x:

Парламентарни избори в Турция

Днес в Турция се провеждат редовни парламентарни избори, на които около 56 милиона гласоподаватели ще улеснят или затруднят амбициите на Реджеп Ердоган за президентска република.

Социологическите проучвания в Турция обаче не са достатъчно надеждни, за да се прогнозира дали намеренията на президента за промени в конституцията ще се реализират безпроблемно.

Партията на справедливостта и развитието (ПСР) все пак се очаква да спечели около 40% от гласовете на избирателите.

ПРС държи властта в Турция от 2002 г., а на последните парламентарни избори през 2011 г. спечели 49.8%. Партията иска да продължи и да завърши мирния процес с кюрдите, започнат от Ердоган. В този смисъл ключова ще бъде ролята на прокюрдската опозиционна Народнодемократична партия (НДП), която, както всички останали партии, не подкрепя президентска система в Турция.

Оглавявана от харизматичния Селахатин Демирташ, НДП печели подкрепа сред гласоподаватели, които по-рано смятаха, че е свързана с кюрдския национализъм. Това й дава надежда, че ще стане първата кюрдска партия, прескочила 10-те процента. Обаятелната реторика на Демирташ бележи рязка промяна в кюрдското политическо самоопределение, коментира Reuters. Демирташ омайва привържениците си с речите си, възхваляващи националното единство.

Президентът Ердоган се опасява, че ще изгуби подкрепа от страна на националистически настроени поддръжници, които са против мирните преговори. Затова през последните седмици той определяше НДП като "фронт за терористите".

Ако НДП падне под 10-те процента, почти всичките й мандати ще отидат при партията на Ердоган заради пропорционалната избирателна система в Турция. Така президентът ще е крачка по-близо до желаните промени в конституцията и повече изпълнителни правомощия за държавния глава.

Избирателната система в Турция стана обект на редица критики. Една партия трябва да има 10% от националния вот – най-високата бариера в света, за да влезе в парламента. Това правило е въведено от военната хунта след преврата през 1980 г., припомня Reuters. Заради това през последните години кюрдите участват на изборите като независими кандидати, за които няма такава бариера, и си гарантират мандати от предимно кюрдските избирателни райони на югоизток. На парламентарните избори през 2011 г. 36 прокюрдски независими кандидати спечелиха общо 6.6% от вота.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини