От х:

Днес в x:

БНБ засече нови фалшиви банкноти - от 2 лева

Нов вид фалшиви банкноти от по 2 лева регистрира Българската народна банка (БНБ). Те са емисия 2005 г., съобщава националният център за анализ към БНБ.
При фалшивите 2-левки е имитиран основният защитен елемент, който се проверява най-често – холограмната лента. Характерното в случая е, че оптическите ефекти в значителна степен наподобяват тези при истинските банкноти.

Фалшивите банкноти могат да бъдат разпознати по хартията – тя е гладка хартия, по-тънка от оригиналната и липсва релефа на печатните изображения на лицевата страна на банкнотата. Освен това при поставяне срещу светлина се наблюдава неясно остатъчно изображение на водния знак – изправен лъв, съобщава БНБ.

От институцията призовават гражданите да проверяват банкнотите, които получават и припомнят, че при съмнение за истинността им те могат да се обърнат към БНБ или към най-близката банка, където ще бъде извършена проверка.

Ако вече сте приели неистинска банкнота, сте длъжни да я предадете в най-близкото поделение на МВР, където ще Ви издадат документ за това, казват от БНБ.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини