От х:

Днес в x:

Танева: Наистина има срив на изкупните цени на кравето мляко

Действително пазарите на мляко, както в България така и в целия ЕС от месец септември 2014 г., заради основна причина налагането на ембарго на Русия за внос на млечни продукти. От месец януари 2015 г. изкупните цени на кравето мляко достигнаха най-ниските си нива за   последните 5 години, а цената за месец март е 15% по-ниска спрямо 1 година по-рано. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева пред депутати в парламента, предаде "Фокус".

"Уверявам ви,  че Министерството на земеделието и храните търси всички  възможни мерки  съгласно правомощията, които има за осигуряване на  подкрепа на сектора,  както с национални и европейски средства”, обясни  тя. По думите й  инструментът, с който министерството търси решаването  на проблема е  предоставяне на помощ de minimis. Според нея българските   млекопроизводители са имали възможност да подават документи за   подпомагане от страна на държавата.

 "Българската страна ще се възползва   от предоставянето на национална мярка на ЕП, като с изменението ще   доведе до доброволно изискване за етикети и стикери произведени на   територията на страната”, каза Танева. 

На 1 април тази година дойде краят на квотите за мляко в Европа – регулаторен инструмент, наложен през 1984 г. заради свръхпродукцията на  млечни продукти.  За пръв път от 30 години насам, пазарът сам ще  определя количеството произвеждано мляко. се казва в анализ на компанията за кредитно застраховане „Кофас". 

Благодарение на развитието на икономиката, продукцията в световен мащаб се е увеличила с 56% за последните 30 години. Между 2008 г. и 2013 г. потреблението в Европейския съюз падна с 2% , но секторът държи ниво именно заради високия износ. Водещ производител в Европа с 22% от продукцията е Германия, следвана от Франция със 17% и Великобритания с 10%, казват анализаторите.

Източник: focus-news.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини