От х:

Днес в x:

Кметове искат част от данък общ доход да влиза в общините

Съвсем скоро може да се появи данък „местна хазна“ по настояване на кметовете на общини у нас. Идеята е държавата да намали данъка върху доходите на гражданите с 1 %, в същото време обаче да даде правото на Общинските съвети да гласуват и определят местен данък върху доходите. Ножицата за него, който засега се разтваря, е в порядъка на 1 до 3 %. Предложението е местните парламентаристи да решат в крайна сметка колко ще е той във тяхната община.

Ако идеята на местната власт се възприеме от държавната, ще трябва да има промяна в Закона за местните данъци и такси.

Положително становище за промяната дават и част от кметовете на общини в хасковска област.

Данък от 2 % върху дохода на физическите лица за общинската хазна е средното положение, което е реалистично да бъде наложено в момента, смята кметът на Димитровград Иво Димов. Според него ако се вземе долната граница от 1 % няма да се усети кой знае колко разликата от сегашното положение, в което общините така или иначе получават суми от държавата под формата на капиталови разходи. Не е добре да се търси и максимума от 3 %, тъй като това може да се окаже шокиращо за хората, коментира Димов.

Според него идеята държавата намали десятъка на 9 % и да даде възможност на общинските съвети да определят допълнителен местен данък върху доходите между 1% и 3% е добра, защото понастоящем възможността местните управи да генерират собствени приходи е сведена почти до нула.

Парите от местната хазна ще отиват за публичните политики, набелязани от общините - за инфраструктура, за откриване на нови работни места.

Кметът на Харманли също поддържа искането на колегите си от страната. Михаил Лисков коментира, че подобна промяна, която да попълва местната хазна, е резонна.

Ако това се случи, управникът на Харманли смята да насочи допълнителните средства за покриване на нуждите в социалната сфера, културата и спорта в общината. Според Лисков европрограмите са по-удачи за изпълнението на инфраструктурни проекти, освен това по тях се изисква влагането на огромни средства. „Оставянето на част от данъка в общинския бюджет ще доведе малко или много и до така лелеяната децентрализация на общините, която от царско време забравихме що е“, коментира още Лисков.

Според кмета на Хасково Георги Иванов държавата трябва да регулира процента на данъка, който ще бъде отчислен към общините. Според него не е добра идеята общинските съвети да определят размера му, тъй като това може да доведе до сериозни спекулации на местно ниво.

Георги Иванов смята още, че по-добрата идея е държавата да диференцира процента спрямо големината и населението на дадена община. Като цяло кметът на Хасково смята, че идеята е удачна, тъй като в момента на практика местната власт няма интерес да отваря нови работни места. Презумпцията, че колкото нови работни места ще има, ще има и по-добри отчисления и съответно попълнения към хазна, ще стимулира местната власт да прави повече постъпки в тази посока, смята още Георги Иванов. Дори и това да се случи обаче според него е твърде пресилено да се говори за стъпка към децентралицазия на общините. Тази децентрализация няма да стане в онзи вид, в който си го представяме, защото когато една община започне да демонстрира самостоятелност, веднага казват за кмета й, че е е феодал. Децентрализацията всички я обещават в изборно време, но когато влязат във властта, гледат да обсебват“, коментира още Георги Иванов.

 

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (11)

  • 1
    По
    Порчо
    9 -15
    13:19, 27 май 2015
    И откога, моля ви се, узунджовецът е взел да се пр... Виж коментара
  • 2
    Хасково са прави процента следва да се определя от държавата и след събиране от НАП да се превежда към общината с право общината да търси дължимото си след приключване на кампанията и чрез своите публични изпълнители директно от длъжниците.
    Звучи несериозно да се въведе още една декларация за доходите на физическите лица , звучи несериозно да се декларира едно и също нещо както в НАП така и в Общината , Звучи несериозно и смешно Димитровград да предлагат да се повиши данъка , без да дават аргумент защо , без да знаят какви ще са приходите , просто наизуст . Търсим нещо средно , от този принцип се получава среден пръст , защо още събират данък за колите дето не се дължи , тези пари ще ги върнат ли.
  • 3
    Bu
    BUXU BAXAA
    2 -1
    16:33, 27 май 2015
    а хуюви глави4ки искат ли ?
  • 4
    Ма
    майка
    11 -4
    17:04, 27 май 2015
    Какъвто и да изкарват, че е кмета на Хасково, май най-логично разсъждава. Не виждам защо общинският съвет да взема решение за процента. Това трябва да се прави от правителство. Лисков си е Лисков, има си мнение, ама на Димов какво му разбира главата от икономика. Да слушат какво им казва Г.Иванов.
    • По
      Порчо
      7 -4
      18:33, 27 май 2015
      А така! Затова си го изберете пак още много пъти! Толкова ли сте тъпи, че не можете да разберете, че сега преди изборите се прави на умряла лисица и чака пак да му кацнете на дебелия цигански ...
      Като е толкова загрижен, защо не сложи данък имоти и таксата смет на долната граница, защо целият ви скапан град е станал синя зона, кой му пречи да помага за отварянето на нови работни места, сякаш марсианците рекетират бизнеса в градчето ви?
      Иисус Христос е казал: По делата ще ги познаете! Затова не го слушайте какво ви приказва, защото всяка втора негова дума е лъжа, а гледайте какво върши!
      Защо не се поразровите да видите как 70 годишната му тъща!!! и Джона строят тази сграда в двора на "Христо Смирненски" и как са я придобили?
    • Тъ
      търговски регистър
      2 0
      06:57, 28 май 2015
      Порчо, тъщата на кмета не е на 70 години, а на 81. Кметът излъга безцеремонно по БТВ. Провери в търговския регистър, там са ЕГН-тата, тя е 34 набор.
  • 5
    Да
    да ама не
    3 -4
    17:39, 27 май 2015
    Как пък не ! Това е най-мързеливият начин общините да формират бюджет - готови и лесни за крадене пари. Защо да се зорят с управление на общинска собственост като източник на приходи, като могат да я разпродават за жълти стотинки, но при големи лични приходи от рушвети??? Европейските програми пък са трудоемки и контролирани, респективно трудни за отклоняване на средства. Тогава пак опираме до стократно изтупвания , ама вече прокъсан, брашнян чувал - данъкоплатеца. Ще им се....
  • 6
    Ba
    bauuuu
    3 -1
    18:52, 27 май 2015
    Алоо що триите коментарите бе канцеларски мишки и вии искате 4упене на прас4етата
  • 7
    Са
    само да кажа
    0 -3
    19:05, 27 май 2015
    и се пише "презумция"- защото идва от ум , а не "презумПция" , защото това П с нищо не се връзва.
    • ИА
      и аз да кажа:
      2 -1
      19:19, 27 май 2015
      Има ситуации, когато е по-добре да се запази мълчание, особено когато не си сигурен в това, което казваш. П.С.: чичко Гугъл е многознаещ - думата не е българска и приложената логика не става. Вярното изписване е невярното според Вас.
  • 8
    Ло
    лонгур
    3 -1
    21:54, 27 май 2015
    А по един отзад и после в устата не искат ли бе?
Последни новини