От х:

Днес в x:

8 °C

Властта се сети, че печатницата на БНБ няма да смогне с бюлетините за вота

Печатницата на Българската народна банка (БНБ) не е в състояние да отпечата необходимия брой бюлетини за предстоящите местни избори през есента. Именно заради това днес председателят на Народното събрание Цецка Цачева събра в кабинета си представители на ГЕРБ, на Реформаторския блок и Мая Манолова от БСП.

„Притесненията на БНБ са, че ще трябва да се отпечатват повече бюлетини", разказа пред журналисти след срещата социалистката. Тя поиска да разбере обаче защо едва броени месеци преди изборите от правителството се сещат да повдигнат въпроса. Манолова обясни, че освен печатницата на Централната банка има още две лицензирани печатници, които имат правото да се погрижат за бюлетините за местния вот - „Демакс" и „Дунав прес". Именно на срещата днес управляващите се обсъждали варианти за решението на проблема.

Представителят на Министерския съвет е предложил да се върне старата практика, при която областните управители определят кои печатници да отпечатват бюлетини, стана ясно от разказа на „червената" депутатка. „Това е неприемлив вариант", отсече Манолова.

Припомняме, Изборният кодекс бе променен в частта си за отпечатване на бюлетините след скандала „Костинброд".

От Реформаторския блок са предложили бюлетините да се печатат в някоя съседна държава, като например Румъния. „Това е решение, но ще засегне националната ни гордост, че България не е в състояние да отпечата дори бюлетините за изборите си", коментира идеята социалистката.

Друг вариант за решение на проблема е да се засили капацитетът на печатницата на БНБ, като се закупят допълнителни машини. „Решение все още няма. Министерския съвет и Централната избирателна комисия (ЦИК) ще проучат различните варианти за действие", посочи Манолова и отново се обяви против това областните управители отново да определят печатниците.

Не трябва да се развързва стария режим, при който всеки печата и си прави каквото иска", отсече тя.

Депутатът от левицата обаче заподозря друг замисъл в изразените от управляващите притеснения и от факта, че разговорите се водят в парламента. „Някой има определени надежди да промени Изборния кодекс", отбеляза Манолова.

Тя предупреди, че ако за решаването на проблема с бюлетините се отвори Изборния кодекс, то може да бъдат направени съществени промени от мнозинството, като например премахване на преференциите или намаляване на прага им за пренареждане на изборните листи.

ГЕРБ няма да внесе промени в Изборния кодекс и е против каквито и да е промени на изборните правила сега". Това успокоение даде пред журналисти в парламента председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Това е отговора на притеснението, изразено от социалистката Мая Манолова, че покрай решението на този проблем може да се направят и други съществени промени в Изборния кодекс.

„Всяка една промяна на Изборния кодекс в момента, направена от която и да е политическа партия, означава, че ще има политически безсмислен дебат", убеден е обаче Цветанов.

Той отново се зарече, че депутатите от партията на Бойко Борисов няма да се ангажират с подготвянето и внасянето сега на изменения в изборните правила, защото не искат някой да ги обвини, че правят промени в "12 без 5".

„Имаме приет Изборен кодекс от 42-то Народно събрание  под ръководството на Мая Манолова. Въпросите за всички дефекти и дефицити, които има там, са към нея", отсече Цветанов на въпрос какво трябва да е решението на проблема с отпечатването на бюлетините. „Това, че БНБ няма капацитет за бюлетините, се знаеше още при приемането на Кодекса", все пак коментира зам.-шефът на ГЕРБ.

Покъсно в кулоарите на парламента финансовият министър Владислав Горанов увери, че ще се намери решение да се проведат изборите.

Ще имаме бюлетини, и кметове, и демокрация, и местна власт, и всичко, успокои Горанов. Той обаче също призна, че от печатницата на БНБ са изразили притеснение дали им е възможно да организират без затруднения отпечатването на необходимия брой бюлетини и изборни книжа.

„Проблемът идва от това, че имаме изключително голямо разнообразие на изборните книжаоколо 4000 различни книжа за местния вот", обясни министър Горанов и напомни, че при парламентарни или президентски избори случаят не е такъв. Според изчисленията на финансист номер 1 най-евтиното решение на проблема е промяна на изискванията за бюлетини така, че те да бъдат достатъчно защитени, но не и толкова сложни технически за отпечатване.

На срещата при парламентарната шефка обаче този вариант е бил категорично отхвърлен, тъй като изисква промяна в Изборния кодекс. "Не се обсъждат промени в Изборния кодекс", отсече финансовият министър. Той отрече и твърдението на социалистката Мая Манолова, че е разглеждан вариант за връщане на стария режим, при който областните управители определят печатниците за изборните бюлетини.

По отношение на идеята бюлетините да се печатат извън България министърът на финансите изтъкна, че не е уверен, че действащите изборни правила го позволяват. „Проблемът не е на лицензите на печатниците у нас, а в техническата им обезпеченост", обясни Горанов. Финансист номер 1 обаче призна за слабост на правителството по темата с отпечатването на бюлетините.

„Упрекът, че правителството още от 7-ми ноември е могло да се заеме с този процес, може да намери някаква почва. Но със сигурност имахме доста други проблеми, които трябваше да решаваме в първите дни на мандата", се оправда Горанов. Като за финал той посочи, че все още не е ясно колко точно ще струва отпечатването на бюлетините за предстоящия местен вот, но призна, че със сигурност, заради сложността на изборните книжа, цената ще е по-висока.

В лицензиране на още печатници вижда решението на проблема с отпечатването на изборните книжа и бюлетини за предстоящия местен вот съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев. "Ние сме европейска държава и функционираме на единния пазар на Европа и няма никакъв проблем да бъде лицензирана печатница на друга държава", коментира и другата идея за това друга страна да ни отпечатва бюлетините Кънев.

"Всички бяхме на мнение, че не трябва да се отваря темата с Изборния кодекс, защото това ще предизвика напрежение в обществото", съжали той.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 18.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Успявате по забележителен начин да балансирате между професионалния и личния си живот. Никой по-добре от вас не умее да комбинира всичко така, че да е удобно на всеки. Естествено водещо е собственото ви желание, но вие чаровно прикривате този факт.
18 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се отличавате с повишената си социална активност, оставайки на втори план личните ангажименти. Имате воля и ще се справите, независимо от трудностите. Предстояща среща ще подобри очакванията ви във връзка с предстоящ проект. Развитията ще бъдат във ваша полза и ще ви подтикнат към конкретни действия.
18 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Добре е делата си днес да ги приключите в рамките на деня. Градивните ви усилия ще поддържат активността и формата ви, правейки ви по-организирани. В личния си живот ще постигнете разбиране със себе си и ще се съобразите с развитието на дълго очакваните промени. Най-хубавото е, че ще ви направят щастливи.
18 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Малко хора ще са в състояние да разгадаят настроението ви днес. Работите усърдно, но емоциите доминират над всичко останало и със сигурност ви пречат, особено когато от вас се изисква да бъдете съсредоточени. Опитайте се да им противостоите.
18 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Служебната работа ви отегчава и напрежението скоро ще ви създаде главоболия. Вземете мерки и не се колебайте да направите нещо за себе си. Запознайте се с методите на релаксация, чрез тях ще подобрите тонуса си. Мислете позитивно и се вслушвайте в мнения, различни от вашите.
18 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С добри нагласи сте за предстоящите дни и това се отразява на работата ви по проектите, които подготвяте. Самоконтрола, който си налагате ще ви помогне да се справите по-лесно с изкушенията и повиши психическата ви устойчивост. Насърчете човека до вас открито да говори за чувствата си, това ще заздрави връзката ви или поне ще ви ориентира за тях.
18 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще размишлявате върху развитието на делата си от последните дни и ще търсите причините за една или друга неудача. Приемете, че има и външни фактори, които не можете да промените, така, че гледайте по-ведро на случващото се. Открийте уроците за себе си и се старайте да ги усвоявате своевременно.
18 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Възможно е днес да възникнат проблеми и да променят временно плановете ви за почивка. При финансови операции не поемайте рискове. Доброто ви чувство за хумор ще ви извади от една неловка ситуация с човек, към когото имате по-специално отношение. Близо сте до желания резултат.
18 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще ви се отдава да възприемате добре нови знания и да ги прилагате на практика почти веднага. Движението ще ви се отрази добре, ще ви избави от нежелани мисли и с повече вяра в себе си ще успявате в начинанията си. Не грешите в преценките си за другите, за това и по-рядко ви се случва да сте от губещата страна.
18 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще се радвате на добри развития в личните си дела. Промяната ще ускори процесите и скоро ще се поздравите с придобивки от различен характер. Дайте шанс на човека, който търси път към вас и му позволете да ви запознае с намеренията си, които повярвайте, са добронамерени.
18 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не всичко, което предвиждате днес ще се случи, но в по-голямата си част ще следвате начертания план. Доверието, с което се отнасяте към някого или нещо, ще ви спечели нови приятели. В добра кондиция и форма на духа сте, и с повече лекота ще вземате решенията си. Готови сте за придобивки от нематериален характер.
18 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ако ви липсват внимание и грижи, не бързайте да се засягате. Помислете къде имате пропуски, защото е сигурно, че не сте изрядни. Дайте си сметка за собствените си постъпки и променете отношението си към онези, които неоснователно сте наранили. Духовни прозрения ще ви подтикнат към промени.
18 фев 2020
Последни новини