От х:

Днес в x:

17 °C

Властта се сети, че печатницата на БНБ няма да смогне с бюлетините за вота

Печатницата на Българската народна банка (БНБ) не е в състояние да отпечата необходимия брой бюлетини за предстоящите местни избори през есента. Именно заради това днес председателят на Народното събрание Цецка Цачева събра в кабинета си представители на ГЕРБ, на Реформаторския блок и Мая Манолова от БСП.

„Притесненията на БНБ са, че ще трябва да се отпечатват повече бюлетини", разказа пред журналисти след срещата социалистката. Тя поиска да разбере обаче защо едва броени месеци преди изборите от правителството се сещат да повдигнат въпроса. Манолова обясни, че освен печатницата на Централната банка има още две лицензирани печатници, които имат правото да се погрижат за бюлетините за местния вот - „Демакс" и „Дунав прес". Именно на срещата днес управляващите се обсъждали варианти за решението на проблема.

Представителят на Министерския съвет е предложил да се върне старата практика, при която областните управители определят кои печатници да отпечатват бюлетини, стана ясно от разказа на „червената" депутатка. „Това е неприемлив вариант", отсече Манолова.

Припомняме, Изборният кодекс бе променен в частта си за отпечатване на бюлетините след скандала „Костинброд".

От Реформаторския блок са предложили бюлетините да се печатат в някоя съседна държава, като например Румъния. „Това е решение, но ще засегне националната ни гордост, че България не е в състояние да отпечата дори бюлетините за изборите си", коментира идеята социалистката.

Друг вариант за решение на проблема е да се засили капацитетът на печатницата на БНБ, като се закупят допълнителни машини. „Решение все още няма. Министерския съвет и Централната избирателна комисия (ЦИК) ще проучат различните варианти за действие", посочи Манолова и отново се обяви против това областните управители отново да определят печатниците.

Не трябва да се развързва стария режим, при който всеки печата и си прави каквото иска", отсече тя.

Депутатът от левицата обаче заподозря друг замисъл в изразените от управляващите притеснения и от факта, че разговорите се водят в парламента. „Някой има определени надежди да промени Изборния кодекс", отбеляза Манолова.

Тя предупреди, че ако за решаването на проблема с бюлетините се отвори Изборния кодекс, то може да бъдат направени съществени промени от мнозинството, като например премахване на преференциите или намаляване на прага им за пренареждане на изборните листи.

ГЕРБ няма да внесе промени в Изборния кодекс и е против каквито и да е промени на изборните правила сега". Това успокоение даде пред журналисти в парламента председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Това е отговора на притеснението, изразено от социалистката Мая Манолова, че покрай решението на този проблем може да се направят и други съществени промени в Изборния кодекс.

„Всяка една промяна на Изборния кодекс в момента, направена от която и да е политическа партия, означава, че ще има политически безсмислен дебат", убеден е обаче Цветанов.

Той отново се зарече, че депутатите от партията на Бойко Борисов няма да се ангажират с подготвянето и внасянето сега на изменения в изборните правила, защото не искат някой да ги обвини, че правят промени в "12 без 5".

„Имаме приет Изборен кодекс от 42-то Народно събрание  под ръководството на Мая Манолова. Въпросите за всички дефекти и дефицити, които има там, са към нея", отсече Цветанов на въпрос какво трябва да е решението на проблема с отпечатването на бюлетините. „Това, че БНБ няма капацитет за бюлетините, се знаеше още при приемането на Кодекса", все пак коментира зам.-шефът на ГЕРБ.

Покъсно в кулоарите на парламента финансовият министър Владислав Горанов увери, че ще се намери решение да се проведат изборите.

Ще имаме бюлетини, и кметове, и демокрация, и местна власт, и всичко, успокои Горанов. Той обаче също призна, че от печатницата на БНБ са изразили притеснение дали им е възможно да организират без затруднения отпечатването на необходимия брой бюлетини и изборни книжа.

„Проблемът идва от това, че имаме изключително голямо разнообразие на изборните книжаоколо 4000 различни книжа за местния вот", обясни министър Горанов и напомни, че при парламентарни или президентски избори случаят не е такъв. Според изчисленията на финансист номер 1 най-евтиното решение на проблема е промяна на изискванията за бюлетини така, че те да бъдат достатъчно защитени, но не и толкова сложни технически за отпечатване.

На срещата при парламентарната шефка обаче този вариант е бил категорично отхвърлен, тъй като изисква промяна в Изборния кодекс. "Не се обсъждат промени в Изборния кодекс", отсече финансовият министър. Той отрече и твърдението на социалистката Мая Манолова, че е разглеждан вариант за връщане на стария режим, при който областните управители определят печатниците за изборните бюлетини.

По отношение на идеята бюлетините да се печатат извън България министърът на финансите изтъкна, че не е уверен, че действащите изборни правила го позволяват. „Проблемът не е на лицензите на печатниците у нас, а в техническата им обезпеченост", обясни Горанов. Финансист номер 1 обаче призна за слабост на правителството по темата с отпечатването на бюлетините.

„Упрекът, че правителството още от 7-ми ноември е могло да се заеме с този процес, може да намери някаква почва. Но със сигурност имахме доста други проблеми, които трябваше да решаваме в първите дни на мандата", се оправда Горанов. Като за финал той посочи, че все още не е ясно колко точно ще струва отпечатването на бюлетините за предстоящия местен вот, но призна, че със сигурност, заради сложността на изборните книжа, цената ще е по-висока.

В лицензиране на още печатници вижда решението на проблема с отпечатването на изборните книжа и бюлетини за предстоящия местен вот съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев. "Ние сме европейска държава и функционираме на единния пазар на Европа и няма никакъв проблем да бъде лицензирана печатница на друга държава", коментира и другата идея за това друга страна да ни отпечатва бюлетините Кънев.

"Всички бяхме на мнение, че не трябва да се отваря темата с Изборния кодекс, защото това ще предизвика напрежение в обществото", съжали той.


Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 18.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Справяйки се с текущ проблем, не решавате нещата си веднъж за винаги. Нужно е време и го съзнавате, за това ще запазите спокойствие и ще продължите работата си. Ще откриете чувствата си към някого, с когото ви свързват общи интереси и с това ще ускорите развитието на връзката си.
18.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Денят ви ще е ползотворен и приятен. Наистина се преуморявате с работа, но пък си заслужава. Ще бъдете оценени и скоро ще имате предложения за промяна на работното място. Финансовите приходи ще са добри, а и се радвате на доверието на хората към вас. Изненадайте близките си с нещо интересно.
18.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате твърде много работа и малко време, за да се занимавате с въпросите, несвързани с работата ви. Подхождате недостатъчно сериозно към определени въпроси, което впоследствие може да се окаже пречка за вас. Вслушвайте се повече в съветите на хората, с които работите, особено на по-опитните от тях. Срещате се с интересни хора, които ще обогатят познанията ви.
18.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
На юристите и работещите в правната сфера им предстоят успешни изяви. С действията си ще помогнете на някого да възвърне вярата си в себе си, както и да подобри социалното си положение. Ще ви вълнуват преживяванията с някой, с когото имате връзка. Бъдете честни в отношенията си, в противен случай очаквайте сътресения.
18.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Някои от вас днес ще се откажат от свое намерение, въпреки че рискуват с това да заслужат много учудени погледи от околните. Просто сами осъзнавате възможностите си за момента и е похвално че не позволявате на ентусиазма се да измести реализма. Опитайте се да отделите повече време за любимия човек, дори да ви се наложи да пренебрегнете професионален ангажименти.
18.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Успехи очакват онези от вас, които се занимават с търговски дела. Реализирате печалби, които отдавна очаквате. Спокойно можете да помислите за инвестиции в близко бъдеще. Сътрудниците ви ще останат доволни от вас, вие също има от какво да бъдете доволни в общата ви работа. Изисквате прекалено много от човека до себе си и това може да го обърка.
18.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Изберете най-важното и върху него съсредоточете енергията, за да постигнете максимума в работата си днес. Почти са изключени ситуации, с които не бихте могли да се справите. Очакват ви приятни срещи с близки хора и запознанства с нови приятели. За много от вас - финансови придобивки.
18.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Упоритостта в работата ви ще дава своите резултати. Ще се радвате на заслужено признание и материални придобивки. Няма да ви липсва настроението, независимо от поведението на околните. Бъдете толерантни към човек от обкръжението ви, който има свои проблеми и не присъства край вас.
18.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не си създавайте излишни неприятности, като се задълбочавате в проблем, не заслужаващ толкова внимание. Ако работите в екип ще увеличите ефективността на работата си и ще останете всички доволни. Ще се радвате на приятна изненада от страна на близък човек, с когото не сте се срещали от дълго време.
18.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Действайте разумно и обмислено, не бъдете прибързани и импулсивни. Задачите на работното място изискват добра организация и дисциплина. Ще получите помощ от малко познати за вас хора и това ще укрепи вярата ви в доброто.
18.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Очаква ви спокоен ден и разтоварване от напрегнатата ви работа в последно време. Имате с какво да се похвалите и в личната сфера. Възможно е да продължите да си сътрудничите с хората, с които сте работили досега, от което само можете да спечелите. Вечерта ви очаква особено приятна среща.
18.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Ентусиазирани и с настроение ще работите за собствения си просперитет. Предприемчивият ви дух няма да срещне прегради, те сами ще отстъпят пред него. Ще впечатлявате и ще привличате много хора за делото си. Ако ви остане време не пропускайте занимания със спорт и разходки.
18.09.2019
Последни новини