От х:

Днес в x:

България е слабото звено в борбата с ИД, твърди френско издание

Под три големи флага – европейския, българския и турския – колите преминават бавно през контролно-пропускателния пункт „Капитан Андреево“, който се превърна в новата фронтова линия във войната на Запада срещу джихадистките мрежи, коментира вестник Le Monde.

 Откакто контролът по летищата бе засилен, България се оказа сухопътният маршрут, който позволява най-лесно достигането до Турция, която е последен етап от пътуването към териториите на "Ислямска държава" в Сирия. Коли, камиони и автобуси се движат денонощно по този път, който е приеман както от джихадистите, така и от тайните служби като най-добрия начин за тайно напускане на Европа.

 Въпреки че е член на ЕС, България не е част от Шенгенското пространство, макар и желанието й да се присъедини й дава достъп до част от данните на информационната система на 26-те страни от Шенген. Въпреки искрените опити на София да бъде „добър ученик“ в борбата с тероризма, дупките в антиджихадистката мрежа остават. Според българското вътрешно министерство „броят на заминаващите за джихада е отбелязал бум през 2013 година, като стотици от тях са успели да се присъединят към бойците в Сирия, преминавайки през България“.

 Така че ако френските радикални ислямисти избират да минат оттам, то това не е случаен избор, коментира вестникът.

Източник: актуално

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ja
    Jack Bauer
    9 -1
    14:58, 26 май 2015
    За да се помогне в борбата с хайванска държава, трябва сиганската маала в Пазарджик да се изравни със земята.
  • 2
    Се
    СЕЛЯНЖЕР
    17 0
    20:50, 26 май 2015
    За да има ефективни мерки,не трябва мамини комунистически посрювци да се вземат на работа в службите,а истински националисти с хъс и гръб за тая работа...
  • 3
    Фе
    Фея
    1 0
    21:13, 26 май 2015
    Ние сме като разграден двор.
  • 4
    Ня
    няма смисал
    4 0
    21:21, 26 май 2015
    аа пъ в франция не слабо звено дето секи 2 гражданин там е от мюсулмански произход и англия и те имат най много граждани джихадисти в тая наречена пача даржава - ай да не се обаждат тея нали те я създадоха америка англия франция германия , ние като ядем марула да не значи че пасем и трева ама хаааа
Последни новини