От х:

Днес в x:

Централи за зелен ток спират принудително

Електроенергийният системен оператор (ЕСО) издаде за двата почивни дни събота и неделя заповеди за рязко намаляване на производството на зелена енергия от слънчеви, вятърни и водни централи на територията на цялата страна. За времето от 10 до 17 ч. те имат право да работят с не повече от 40% от мощността си в системата. Причината е, че търсенето на електроенергия у нас и на Балканите продължава да намалява и ЕСО вече не може да поддържа баланса между производство и потребление, освен чрез ограничителен режим.

Възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) са последните, които попадат под неговите удари. За конвенционалните мощности в АЕЦ „Козлодуй“ и тецовете ограниченията бяха въведени още в средата на този месец. Вместо с 2060 мегавата, вчера атомната електроцентрала произвеждаше около 1770 мегавата. В комплекса „Марица-изток“ са спрени половината енергоблокове. Общо тецовете в страната осигуряваха по същото време към 1400 мегавата, а топлофикациите - близо 200 мегавата. В други слънчеви дни фотоволтаичните паркове работят с 860-960 мегавата мощност, докато вчера бяха на 370 мегавата. Вятърните централи участваха с незначителните 16 мегавата, а тези на биомаса - с 13 мегавата.

Потреблението на електроенергия вчера следобед в страната товареше около 3300 мегавата. Други 700 мегавата работеха за износ. България продължава да подава ток на всички съседи без Румъния, но точно в най-благоприятното време за слънчевите електроцентрали - между 8 и 16 ч., спират доставките за Гърция.

За първи път ограничителен режим за производството на ВЕИ у нас беше въведен през март 2013 г. - заради ниско вътрешно потребление и почти спрян износ.

Източник: http://presa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Се
    СЕЛЯНЖЕР ДО ЧИФУТИТЕ
    8 0
    12:42, 25 май 2015
    Лакомо дупе кръв сере...така гласи една българска поговорка...тъпата сган прогони икономически населението и потребителите си с четвърт вековни кражби и сега се сети,че няма на кого да продава от окрадената си далавера...тъпотийо защо не ходиш по гората,а по хората гласи друга българска поговорка
Последни новини