От х:

Днес в x:

Петролът не е основен финансов източник на "Ислямска държава"

Приходите и активите на „Ислямска държава" са повече от достатъчни, за да покрият разходите на групировката, въпреки очакванията, че въздушните удари и падането на цената на петрола ще засегне финансите й. Това става ясно от анализи на неправителствената организация RAND Corporation, цитирана от „Ню Йорк таймс".

Групировката предимно разчита на изнудване и събиране на данъци. Тя събира по повече от 1 милион долара на ден. Заплатите на правителствени служители се облагат с до 50% данък, а компаниите - до 20%.

Смята се, че от изнудване и данъци в Ирак групировката есъбрала около 500 милиона долара, от активи след падането на Мосул през юни 2014 година - 875 милиона долара, от други източници - 600 милиона долара, от обиране на банки в Ирак - 100 милиона долара и от откуп 20 милиона долара.

Петролът не е основният източник на пари. Нефтената инфраструктура и особено рафинериите под управлението на „Ислямска държава" са цел на водената от САЩ международна коалиция. Приходите от петрол са паднали до около 2 милиона долара на седмица, но групата не е зависима от тях. По-голямата част от произведения петрол се използва от „Ислямска държава".

Групировката инвестира в хора, а не в инфраструктура. Най-големите разходи са в заплати - между 3 и 10 милиона долара всеки месец. Инвестира се в институции като комисии, медии, съдилища, пазарен регулатор, но предоставят относително малко услуги. Организацията избягва инвестиране в инфраструктура, защото лесно може да бъде атакувана и територията, която държи може бързо да си смени собственика.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини