От х:

Днес в x:

Тристранката гледа пенсионната реформа, синдикати готвят протести

Националният съвет за тристранно сътрудничество се събира на заседание днес, за да обсъди предложената от социалното министерство пенсионна реформа, която предвижда промени в условията за пенсиониране на всички категории работещи, включително полицаи и военни.

За най-масовата трета категория на труд е заложено постепенно увеличаване на възрастта, докато достигне 65 години за мъжете през 2029-та година, а за жените - през 2037-ма година.

Пенсионната възраст ще расте и при категорийните работници, като миньори и шофьори - за първата и втора категория общото увеличение ще бъде 10 години, като при жените това ще се случи до 2043-та година, а при мъжете - до 2037-ма година.

За служителите в силовите ведомства реформата предвижда въвеждане на минимална възраст от 52 години и 10 месеца за полицаи, пожарникари и военни, а за летците и водолазите - 45 години и 10 месеца. И при тях е заложено нарастване в годините напред.

Пенсионната възраст при всички категории ще започне да расте от януари догодина. За жените трета категория тя ще нараства с по 2 месеца през първите 14 години, а след това с по 3 месеца до достигане на 65 години. За мъжете стъпката ще е 2 месеца през следващите две години, а след това с по един месец на година до 2029-та. Стажът също ще нараства до достигане на 37 години за жените и 40 години за мъжете.

Реформата предвижда и нарастване на осигурителните вноски за пенсия и безработица, като стъпките ще се редуват, а общото увеличение до 2028-ма година ще е 4.5 процентни пункта.

За категорийните работници се предвижда нарастване на възрастта с различни стъпки - при жените от първата и втора категория стъпката ще е 4 месеца на година, докато възрастта стане 57 години за първа и 62 години за втора категория. При мъжете е заложено с по 2 месеца до 2030-та година, а след това с по 3 месеца, до достигане на същите стойности, като при жените.

От синдиката на миньорите заявиха готовност за протестни действия, ако правителството приеме така предложеното нарастване на възрастта.

Протести подготвят и синдикатите на полицаите и пожарникарите, след като вътрешният министър Румяна Бъчварова се отметна от позицията си, че подкрепя исканията им за по-ниска минимална възраст за пенсиониране.

Тя, както и премиерът Бойко Борисов, застанаха зад предложенията на министър Ивайло Калфин, за минимална възраст от 52 години и 10 месеца, която да нарасне до 55 години. 
Очаква се в днешната тристранка да се включат представители на синдикатите на силовите министерства, които отново да изразят несъгласие с така написаната реформа.

Източник: http://www.cross.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ww
    www.trophyplus.org
    0 0
    19:35, 13 май 2015
    Архивите проговарят за руското съучастие в убийството на Левски
Последни новини