От х:

Днес в x:

По €70 000 за семействата на убитите полицаи в Куманово

Правителството на Македония обяви, че ще изплати обезщетения на семействата на полицаите, загинали при операцията срещу въоръжената група в Куманово.
Предвидени са компенсации и за ранените полицаи, съобщиха БНР и БТА. 

Кървавите сблъсъци, при които загинаха 8 македонски полицаи, започнаха на 21 април, когато 40 въоръжени косовари превзеха караулен пост в македонското с. Гошинце, близо до границата с Косово.

Всички, които са участвали в операцията срещу въоръжените нападатели в Куманово също ще бъдат финансово наградени. 

Семействата на загиналите полицаи ще получат по 70 000 евро. Най-тежко раненият полицай ще получи 40 000 евро. Четиримата други пострадали, които бяха настанени в клиника по анестезиология и реанимация в Скопие, ще получат по 35 000 евро. 

Участвалите в групата за специални задачи и в отряда за бързо реагиране по време на акцията в Куманово, ще бъдат наградени с по 10 000 евро. Членовете на спецзвеното на полицията, които са били ангажирани в акцията, ще получат обезщетение в размер на 5000 евро. Награди ще има и за полицаите от Куманово, които са били дежурни, а медицинският персонал ще получи по една месечна заплата. 

Правителството също така сформира комисия за оценка на щетите в Куманово, която в 7-дневен срок трябва да изготви доклад за размера на пораженията. Кабинетът се ангажира да покрие 100 процента от щетите и да осигури подслон на тези, чийто домове са били разрушени.

На поредния протест срещу властите в Македония снощи също бе отдадена почит на загиналите полицаи при акцията срещу въоръжените нападатели в Куманово. Демонстрантите запалиха свещи и положиха цветя в памет на жертвите. 

Ясно се разграничиха две отделни групи протестиращи – едните апелираха към всички граждани на Македония, които са недоволни от властта да се присъединят към тях. За други демонстрацията беше по-скоро начин да се обединят и да покажат съпричастност.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини