От х:

Днес в x:

Дилемата на реформаторите в Хасково

Избори по реформаторски. Снимката е местния вот през 2011 г. пред една от изборните секции в Махалата

"Хасковлии, излезте и гласувайте. Ако не излезете да гласувате, когато направим рекапитулацията, аз ви обещавам най-тържествено ще изляза и ще съдействам на г-н Искендер (бел. ред. - общински председател на ДПС), който отдавна има претенции да стане кмет на Хасково, да стане кмет и тогава ще разберете каква ще е разликата. Това е моето послание към всички, които ги мързи да отидат до урните и да гласуват за бъдещето на този град."


Ако не знаете на кого принадлежат тези думи, със сигурност ще си помислите, че човекът, който ги е изрекъл, или има изключителната власт да слага и да сваля на различни постове в Хасково когото си поиска, или че има самочувствието да говори със заплашителен тон на съгражданите си, без да изпитва абсолютно никакво притеснение от това. Ако обаче сте от Хасково или сте следили политическата обстановка там, със сигурност ще разпознаете като автор на това изказване несменяемият от 16 години кмет на града Георги Иванов.

Тази седмица той отново влезе във фокуса на медийното внимание, след като bTV излъчи репортаж за неговите имоти и породи сериозни съмнения за начина, по който те са финансирани. Случаят има много нива, като едно от тях е, че отново ще изправи Реформаторския блок пред сложния избор дали да подкрепят хасковския кмет и така да поемат върху себе си негативите му.

Реформаторите вече веднъж направиха този избор и това беше повод за странния призив, цитиран в началото на текста. Той беше направен по време на парламентарните избори миналата година, като причината беше лична - водач на листата на Реформаторския блок (РБ) е единият от синовете му – Станислав Иванов. Към оня час от изказването на кмета в деня на вота избирателната активност беше много ниска, а по неофициална информация тогава кметът беше обещал да мобилизира най-малко 20 000 гласа в Хасковска област в подкрепа на блока срещу поставянето начело на листата на сина му, който до този момент нито е членувал в партия, нито има зад гърба си някаква политическа дейност. Нещо повече – преди кандидатурата на Станислав Иванов да бъде приета от реформаторите, партийни лидери от региона твърдяха, че Иванов-младши първо е водил разговори с местната организация на ГЕРБ да бъде поставен на избираемо място в тяхната листа за народни представители, но от формацията на Борисов отказали офертата.


Въпреки заплашителния тон на Иванов и сравнително приличната избирателна активност в края на изборния ден (малко под 51%) резултатът, измерен в гласове, беше по-малък от очаквания. Той все пак се оказа достатъчен синът на кмета да спечели депутатското си място в парламента. Тогава РБ взе 15 565 гласа в Хасковска област и стана четвърта политическа сила в региона само с около 500 гласа по-малко от третата – БСП. За сравнение с местните избори преди четири години – на първия тур Георги Иванов получи 18 500 гласа.

Сложна ситуация

Всъщност преди парламентарните избори през 2014 г. РБ беше изправен пред сериозна политическа дилема. Единият възможен ход беше да откаже офертата на кмета с номинацията на сина му за водач на листата и с това да продължи негативната серия от представяне на парламентарни избори от последните десетина години в хасковския избирателен район. Другата възможност беше да постави на първо място в листата си Иванов–младши с всички последици от това спорно решение. От двете възможности от блока избраха втората. Тя донесе успех (или може би по-точно - гласове) на реформаторите на парламентарните избори в Хасково благодарение най-вече на контролирания от Георги Иванов вот.  Спорното решение обаче предизвика недоволството на немалка част от симпатизантите на блока и брожение в партийните редици на реформаторите, които намираха за грешка идентифицирането на десния съюз с компрометираната фигура на кмета Георги Иванов.

Ситуацията се повтаря

Година по-късно от блока са поставени в същата ситуация. Те трябва да избират дали да застанат зад сегашният кмет на Хасково за пети мандат на предстоящите през есента местни избори, или да търсят вариант с подкрепа на друг кандидат или издигане на собствен.

Дилемата пред реформаторите става още по-сложна заради информациите за имотното състояние на Иванов и за стила му на управление на града през последните 16 години. Миналата седмица bTV излъчи репортаж за къщата на кмета на брега на язовир "Клокотница", която независим експерт оцени на 2.5 млн. лв. В репортажа бяха посочени и случаи на покупко-продажба на земеделска земя от съпругата на Иванов, от която тя е спечелила над 1 млн. лв. След изнесената информация от прокуратурата обявиха, че започват проверка на имотното състояние на кмета, което означава, че скандалите около името му ще продължат.

Решението е трудно и по още една причина – тримата общински съветници на ДСБ в Хасково са в управляващото мнозинство на кмета в хасковския общински съвет. Имат и зам.-кмет на Хасково. От ръководството на ДСБ казват, че независимо от факта, че официално формацията не фигурира сред партиите, които подкрепят Георги Иванов, през годините тя на практика винаги е стояла зад него. От другата формация от блока, която има партийна структура в Хасково – ДБГ, също казват, че биха подкрепили Иванов за следващ мандат.

За тези избори Иванов все още не е обявил официално дали ще се кандидатира отново за поста. Десетина дни преди да бъде излъчен репортажа за къщата му, кметът даде интервю за в. "Преса", в което намекна, че може и да се откаже от кметската надпревара за тези избори. "Човек трябва да знае кога да спре. Трябва да си знае капацитета, да си знае възможностите. Аз вече съм на 61 години. Пък и много удари понесох през тези години", отговаря Иванов на констатацията, че думите му звучат като сбогуване с местната власт. Преди два дни обаче пред в. "Хасковска Марица" Иванов твърди, че "властта започва война срещу успешните кметове от опозицията", и заявява, че обвиненията срещу него са от хора, които искат "да седнат в стола на кмета и да започнат да колят и бесят".

Ако обаче Георги Иванов реши отново да се кандидатира за пети мандат, от РБ ще трябва да решат как да отиграят ситуацията. Пред "Капитал" съпредседателят на блока Найден Зеленогорски, който оглави предизборния щаб на реформаторите за предстоящите местни избори, заяви, че преди около месец и половина в десния съюз са обсъждали евентуална подкрепа за сегашните дългогодишни кметове в няколко областни града – Хасково, Монтана, Кюстендил, Карлово, Петрич, които преди години бяха излъчени от СДС. "Обсъждането беше само принципно и при положение че те решат отново да се кандидатират", уточни той. Лидерът на ДСБ Радан Кънев пък каза, че дали РБ ще подкрепи отново кмета на Хасково ще зависи от местната структура на ДСБ и блока. Като цяло обаче в десния съюз са на мнение, че атаката срещу Иванов е целенасочена и очакват тя да продължи и с други дългогодишни кметове на СДС, които от РБ се канят да подкрепят за тези избори.


Пред "Капитал" областният координатор на ДСБ в Хасково Недялко Делчев заяви, че местната организация в Хасково все още няма решение как ще участва на местните избори. "Първо ни предстои да вземем решение дали блока ще се яви с единна регистрация на изборите, или за всеки регион регистрацията ще е самостоятелна", каза той. Определи обаче "атаката" срещу Иванов като "начало на предизборната кампания". И Делчев, и депутати от блока са на мнение, че фактите за имотното състояние на кмета, които се изнасят сега, се знаят отдавна. Според Недялко Делчев причината е, че в момента няма реална кандидатура в Хасково, която би могла да спечели вота за кмет в Хасково срещу Георги Иванов, освен ако той се откаже от участие в надпреварата. Поради сложната ситуация около кмета обаче Делчев не изключи и варианта РБ да участва със своя листа за общински съветници, без официално да застава зад кметска кандидатура. "Ако вземем решение да не подкрепяме Георги Иванов за кмет, поне ще мълчим, защото все пак синът му е депутат от РБ", добави той.

 

Какво печелят и какво губят реформаторите

В Реформаторския блок тепърва ще трябва да калкулират какво ще спечелят и какво ще загубят, ако застанат открито зад кандидатурата на Георги Иванов за пети мандат, при положение че той се кандидатира отново за поста. Евентуалната подкрепа за кмета със сигурност би им донесла отново няколко мандата в хасковския общински съвет. Партийната структура на ДСБ в Хасково, макар да е работеща, не е чак толкова силна и от формацията твърдят неофициално, че една немалка част от гласовете дължат на влиянието, което Георги Иванов има върху избирателите в града. Разбира се, евентуалната подкрепа за него впоследствие ще се мултиплицира в различни постове в общинската администрация. Едно такова решение обаче носи и негативи. Първо, не е изключено евентуалната подкрепа за Иванов да вкара блока в директна конфронтация с ГЕРБ. На предишните избори Иванов победи кандидата на формацията на Борисов, като обедини около себе си сериозна анти-ГЕРБ коалиция от останалите основни партии в града. Евентуална подкрепа за кмета със сигурност ще донесе негативи за реформаторите сред симпатизантите им. И това се видя по време на парламентарните избори, когато РБ постави начело на листата си в Хасково сина на кмета Станислав Иванов. Това решение предизвика негативна реакция. Изборът обаче гласове и постове срещу  морал си е на самите реформатори. Поне засега те стоят твърдо зад намерението си да подкрепят кмета на Хасково с аргумента, че той е невинен, докато съдът не докаже противното. 

Кмет на всички партии
ДСБ и РБ са само брънка от машината на Георги Иванов за печелене на избори. Първият си кметски мандат в далечната 1999 г. Иванов спечели като кандидат на СДС, който тогава беше управляваща партия. Вторият си кметски мандат победи като независим кандидат, издигнат от инициативен комитет "Георги Иванов". На местните избори през 2007 г. той се яви като кандидат на коалиция "Хасково – бъдеще и настояще", в която влизаха две малки партийки – Българския демократичен съюз "Радикали" на Евгений Бакърджиев и партия "Родина". Изненадващо официално зад него застана и БСП, като решението за подкрепа беше взето от изпълнителното бюро на социалистите в София. В кампанията си за трети мандат Иванов заложи на анти-ДПС говоренето, защото прекият му опонент беше кандидатът на движението Евгени Честименов, с когото отиде на балотаж. В деня на втория тур от вота Иванов даже предизвика скандал, като разпореди камбаните на църквите в града да бият малко преди да приключи изборният ден. На изборите през 2011 г. обаче на втория тур ДПС изненадващо подкрепи кандидатурата на Иванов за четвърти мандат. Тогава кметът събра около себе си анти-ГЕРБ коалиция и успя отново да спечели вота. Иначе формално той беше издигнат от коалиция "За Хасково", в която влизат ВМРО-НИЕ, Обединените земеделци и БНД на Борислав Великов, който сега е депутат от РБ.

Източник: www.capital.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Жв
    Жвяздю
    4 0
    11:37, 12 май 2015
    Свободата не ще екзарх иска Караджата.
  • 2
    Lo
    Loparat
    1 -1
    13:34, 12 май 2015
    О, неразумний юроде, поради що се срамиш да се наречеш българин?

    Народе, събуди се!

    Какво направиха реформаторите, с каква реформа ще ги запомните?

    Единственото, което остава трайна следа, е факта, че патентоваха марката реформаторски блок. И това не стана без скандал. Защо масите са толкова прости? На кого всъщност са необходими образовани хора? Трябват им неуки, които могат да се подведат по едно име: Реформаторски блок, например или Патриотичен фронт.
  • 3
    64
    642269
    0 0
    11:09, 17 май 2015
    Основният проблем е че реформаторите за да спечелят се забиха при циганите /основното ядро на ДПС/. По този начин те показаха, че не милеят за държавата а се мъчат да се докопат и да налапат кокала. Хасково с пълна пара се циганизира /хора, които се мъчат вече да се представят като турци/.
    Нещо добро не ни чака. Как ще ги храним и търпим тези лапачи?
Последни новини