От х:

Днес в x:

Audi произвежда дизелово гориво от вода и въздух

Немският производител на автомобили Audi се приближи с още една стъпка до създаването на синтетично гориво от екологично чисти компоненти: вода и въглероден газ. Новото гориво се нарича E-Diesel, а министърът на образованието на Германия зареди служебния си автомобил с това гориво пред погледа на журналисти и зрители.

Първият завод на Audi за производство на синтетично дизелово гориво бе построен в Дрезден от немската стартъп-компания Sunfire. Цикълът на производство започва от получаване на електроенергия от възобновяеми източници - вятър, слънце, която след това се използва за получаване на водород от вода с помощта на обратима електролиза. Водородът се смесва с въглероден окис, получен от въглероден двуокис чрез два химични процеса. Получава се течност от въглеводороди, която производителят нарича "син нефт", от която всъщност се произвежда синтетичното гориво E-Diesel.

Въглеродният двуокис за производството на това гориво се взема директно от атмосферата и по този начин се намалява парниковия ефект.

Инсталацията в Дрезден засега може да произвежда 160 литра синтетично гориво в денонощие, следва увеличаване на производствените мощности.

Цената на литър E-Diesel е в границите на 1 - 1,5 евро и не е много по-висока от традиционното дизелово гориво.

 

Източник: kaldata.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини