От х:

Днес в x:

ПФ иска задължително гласуване и затвор за агитация на чужд език

Поправки, отнасящи се за изборния процес, изготвени от Патриотичния фронт, са включени в още три закона - Наказателният кодекс, Кодексът на труда и Законът за митингите. Това  стана ясно от изявление на лидера на патриотите Валери Симеонов в парламента, предаде БГНЕС.

 Основната промяна е въвеждането на задължително гласуване, като задължени да гласуват няма да бъдат единствено хората с увреждания и лицата над 80-годишна възраст. Останалите ще търпят санкции, като от Патриотичния фронт предлагат различни варианти за санкции от световния опит - глоби, лишаване от публични услуги, лишаване от избирателни права и други.

 ПФ настоява и за въвеждането на т.нар "активна регистрация", като ще се въведе изискването всеки гражданин да се регистрира за участие в изборите не по-късно от 35 дни преди тях. Целта е изчистване от списъците на т.нар. "мъртви души", обясни Симеонов.

 Той настоява и за забрана за раздаване на подаръци с изключение на знаменца и агитационни материали с пазарна стойност до 2 лева по време на предизборната кампания. ПФ иска и значително увеличение на санкциите за агитация на език, различен от българския, като се предвижда лишаване от свобода до 3 години и глоба до 20 000 лева. Изборният ден да се счита за половин работен ден, предлагат още от ПФ.

Източник: http://presa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини