От х:

Днес в x:

Френските мюсюлмани искат да удвоят броя на джамиите в страната

Призив от страна на мюсюлманските лидери във Франция да бъде удвоен броят на джамиите в страната се оказа повод за нова ескалация на напрежението, три месеца след атентата срещу Шарли Ебдо.

"Имаме 2 200 джамии и трябва да ги удвоим до две години", заяви ръководителят на джамията Гран Моск в Париж Далил Бубакьор по време на конференция в присъствието на многобройна публика мюсюлмани във Франция, предаде Telegraph.

Според мнозина от мюсюлманската общност местната власт блокира молбите за отваряне или построяване на нови джамии или молитвени помещения. Заради недостатъчният им брой в момента, джамиите са претъпкани и често се стига до протести заради молитви, които се провеждат и извън тях – на улиците на френските градове.

Консервативният френски вестник Le Figaro определи коментарите на Бубакьор като "провокативни".

Според изданието той и останалите популярни мюсюлмански лидери са "изгубили контрола" върху бързо радикализиращите се млади френски мюсюлмани и "масовото строене на нови джамии не е това, което ще разреши проблема".

Според някои коментатори ислямските водачи не трябва да винят никого, освен себе си, защото не са били убедителни, когато са порицавали насилието, докато терористите не убиха 17 души в Париж през януари.

"Дезорганизацията им, съперничеството им и мълчанието им са причина на това и обясняват отчасти растящото влияние на най-фанатичните идеи", заявява анализаторът Ив Треар.

Искането за повече джамии надали ще открие привърженици в правителството, което все още се опитва да състави обща стратегия с мюсюлманските водачи, чрез която да се справи с радикализацията на фона на равносметката след стрелбата в Шарли Ебдо. Друго препятствие и растящата подкрепа на крайнодесния "Национален фронт" на Марин льо Пен.

Според правителствени служители, Бубакьор преувеличава броя на френските мюсюлмани умишлено. Според религиозния лидер, те са седем милиона, докато преценките на официален Париж сочат пет милиона.

Официална статистика за религиозните общности обаче не се прави във Франция. Ясно е обаче, че страната е дом на най-многобройното мюсюлманско мнозинство в Европа.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини