От х:

Днес в x:

Пестицидите намаляват броя на сперматозоидите и влошават качеството им

Пестицидите в плодовете и зеленчуците могат да повлияят на броя на сперматозоидите и качеството на спермата, твърди изследване, проведено от Училището по обществено здраве в Харвард и болницата в Масачузетс.

Според проучването мъжете, които консумират най-голямо количество плодове и зеленчуци с високо съдържание на пестициди имат с 49% по малко сперматозоиди, както и с 32% по-малко спарматозоиди с нормална форма, в сравнение с мъжете които приемат по-малки количества. Сперматозоидите понякога могат да имат необичана форма, което затруднява придвижването им и оплождането на яйцеклетката.

В изследването са участвали мъже на възраст между 18 и 55 години, които са посещавали клиника за двойки с репродуктивни проблеми. Учените са изчислявали количеството на поетите пестициди на база въпросници, попълвани от участниците в проучването за количеството консумирани плодове и зеленчуци в рамките на предходната година.

Съдържанието на пестициди в плодовете и зеленчуците е било категоризирано според данни на Програмата за информация относно пестицидите на Министерство на земеделието в САЩ.

Към плодовете и зеленчуците с ниско съдържание на пестици са били отнесени грах, боб, грейпфрут и лук, а към тези с високо съдържание - чушки, спанак, ягоди, ябълки и круши.

Участниците в изследването са били разделени на 4 групи, според количеството приемани пестициди и вида на хранителния им режим - дали са консумирали повече риба, пилешко месо, плодове и зеленчуци или са следвали "западния модел", наблягайки на червено месо, масло, храни богати на мазнини, сладкиши, майонеза и енергийни напитки.

Учените са анализирали 338 мостри от сперма от 155 мъже между 2007 и 2012 год. Измерени са били количеството на сперматозоидите, както и големината и формата им.

Под внимание са били взети и други фактори, които биха могли да окажат влияние върху качеството на спермата като възраст, тютюнопушене, тегло, периоди на сексуално въздържание, физически упражнения, вид диета и наличието на варикозни вени на тестисите.

Заключенията от изследването са, че количеството на консумираните плодове и зеленчуци не оказва влияние на качеството на спермата. Това, което влошава качеството и, е количеството на приетите пестициди.

Авторите на изследването обаче предупреждават, че към резултатите трябва да се подхожда внимателно.

При част от мъжете репродуктивните им проблеми е възможно да се дължат на други фактори различни от диетата и начина им на живот.

За определяне количеството на приетите пестициди са се използвали данни от националната статистика, не е измервано конкретното количество пестициди в диетата на всеки от участниците.

Изследването не е взело под внимание и дали участниците са консумирали органични или неорганични храни, направено е на база субективна преценка за количеството консумирани плодове и зеленчуци, не е взет под внимание и фактът, че диетата може да се промени с времето.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини