От х:

Днес в x:

Над 150 са жертвите от терористичната атака в Кения

Последната официална информация за убитите в Кения приближава 150 души. Близо 80 души са ранени и няколко са в критично състояние. Антитерористичната операция завърши.

При нападението на сомалийски джихадисти срещу университета в кенийския град Гариса в четвъртък са ранени и почти 80 души. Четирима души от сомалийската ислямистка групировка "Аш-Шабаб" нападнаха университета. Всички терористи са били убити при акцията на силовите структури.

Вероятно част от загиналите са при самоубийственото самовзривявяне на джихадистите в началото на атаката на силите за сигурност на сградата на университета.

Властите въведоха комендантски час в четири района на Кения, които граничат със Сомалия.

Генералната директорка на ЮНЕСКО, българката Ирина Бокова, рязко осъди нападението на терористите на университета в кенийския град Гариса, в резултат на което загинаха най-малко 147 души.

"Това нападение срещу висше учебно заведение е умишлена атака срещу бъдещето на страната, срещу амбициите на студентите да получат квалификация, да направят кариера и да работят за благото на страната си. Под заплаха се оказа влечението към знания, свободата да мислят критично и стремежът да опознаят света", казва Бокова, според комюникето на ЮНЕСКО.

Групировката е извършила нападението като отмъщение срещу военната кампания на африканските държави против нея в Сомалия.

С акцията си "Аш-Шабаб" отмъщава за въвеждането на международни сили от Африканския съюз за борба с радикалните ислямисти. Гариса се намира до границата на Кения със Сомалия. Най-голямата акция на групировката бе през септември 2013 г. в мол на столицата Найроби. Тогава загинаха 67 души, включително четиримата терористи, а 175 души бяха ранени.

Източник: актуално

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини