От х:

Днес в x:

Оневиниха американец със смъртна присъда след 30 години

Съд в щата Алабама постанови да бъдат свалени обвиненията срещу американеца американеца Антъни Рей Хинтън, който бе осъден на смърт за убийство, което не е извършил, и остана в килия за смъртници близо 30 години.
Хинтън влиза в затвора през 1985 г. за двойно убийство по време на обир в ресторант в Алабама. Адвокатите му твърдят, че разследването не е предоставило достатъчно доказателства за участието му в престъплението. По време на последното заседание съдия Лаура Петро отхвърли всички обвинения срещу Хинтън. Затворникът ще бъдат освободен днес.

Обирът на заведение за бързо хранене е извършен в град Бирмингам. По време на нападението са убити двама полицаи. Полицията не намери свидетели и пръстови отпечатъци на местопрестъплението и доказателствената база бе построена върху конфискувания от майката на Хинтън пистолет, който те определиха като инструмент на престъплението.

Нова съдебномедицинска експертиза показа, че иззетото оръжие не е оръжието на убийството. Адвокатът на Хинтън - Брайън Стивънсън твърди, че клиентът му се е превърнал в обвиняем по делото и заради факта, че той е афроамериканец.

Според правозащитната организация Equal Justice Initiative, Хинтън е прекарал в килията на осъдени на смърт един от най-дългите периоди от време в Алабама.

Източник: актуално

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини