От х:

Днес в x:

В Иран празнуват пробива за ядрената програма

Стотици иранци се стекоха по улиците, за да отпразнуват пробива в ядрените преговори със Запада, който може да прекрати 12-годишна криза. Само Израел е против.
След продължили осем дни преговори в Швейцария, снощи шестте световни сили и Иран приеха ключовите параметри на бъдещо всеобхватно и окончателно споразумение по иранската ядрена програма.

Капацитетът на Иран за обогатяване на уран ще бъде намален, обяви върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини. Ядреният обект във Фордо пък ще бъде трансформиран в център по ядрена физика и в него няма да има ядрени материали.

Бъдещото споразумение, което вече свали цените на петрола, трябва да бъде одобрено от Съвета за сигурност на ООН.

След като новината бе разпространена, най-дългата улица в столицата Техеран, булевард Вал-е-Аср, беше изпълнен от автомобили, а шофьорите надуваха клаксоните в одобрение на рамковото споразумение, което следва да доведе до всеобхватна окончателна сделка, предаде bTV.

Заради историческия пробив за получаването на гаранции за мирните цели на ядрената програма на Иран, Техеран обяви, че са намерени решения, с които ЕС и САЩ да отменят действието на икономическите и финансовите санкции срещу Иран Споразумението дава на страните още три месеца да разрешат различията си, които останаха неуредени.

Споразумението беше приветствано от световната общност. Изключение направи Израел, според чийто премиер то застрашава съществуването на еврейската държава.

Президентът на САЩ Барак Обама се е обадил по телефона на израелския премиер Бенямин Нетаняху с думите, че със споразумението е съществен напредък към трайно решение за отрязване на всички пътища на Иран към сдобиване с ядрено оръжие, съобщиха от Белия дом, цитирани от БТА.

Обама също така е заявил, че напредъкът в ядрената област не намалява безпокойство за "спонсорирането на тероризма от Иран и заплахите му към Израел", и е потвърдил "непоклатимия ангажимент" на САЩ да защитават еврейската държава.

Нетаняху обаче е бил категоричен, че ако бъде приложено, междинното споразумение ще застраши сигурността на Израел, написа в Туитър говорителят му Марк Регев, предаде Франс прес. Той добави, че споразумението ще доведе Иран до сдобиване с ядрено оръжие и рискове от "ужасяваща война". Според Нетаняху това споразумение ще легитимира иранската ядрена програма и ще увеличи иранската "агресия и терор".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини