От х:

Днес в x:

13 °C

Купиха "Виваком", "Дунарит" и още три български компании за 1 евро

За 1 евро компанията LIC33 на белгийския гражданин Пиер Луврие купува пет компании, които досега бяха част от бизнес империята на банкера Цветан Василев. Компаниите са "Виваком", военните заводи "Дунарит", "Авионамс", мултиплекса НУРТС и пийпълметричната компания за изследване на телевизионната аудитория ГАРБ Аудиенс Рисърч.

На пресконференция в хотел "Хилтън" в София, чието мото спокойно можеше да е думичката "прозрачност", господин Луврие се предстaви като заместител на Корпоративна търговска банка, която е основен кредитор на въпросните фирми. Той изчисли дълговете, които трябва да бъдат платени към КТБ, на 900 млн. евро и обясни, че няма да ги плати LIC33, а ще намери прозрачни международни компании, които да го сторят. По думите на Луврие става въпрос за инвестиционни банки и инвестиционни фондове. Белгиецът не се притесни и относно делото за взетите неправомерно 206 млн. лева, като коментира: "Личните задължения и проблеми на Цветан Василев са си негова грижа". Сделката обаче тепърва трябва да бъде одобрена от българските регулаторни органи.

Самият Луврие призна, че е встъпил в сделката, тъй като адвокатите му са го уверили, че няма промяна в собствеността на нито една от петте посочени компании. Припомняме, че КЗК се зае с въпроса за собствеността върху "Виваком", тъй като се появиха данни, че е имало прехвърляне на собственост от офшорни компании от страна на "Бромак телеком инвест" без съгласието на друго дружество, което се явява краен собственик в България на мажоритарния пакет акции във "Виваком" - "Технологичен център – институт по микроелектроника" АД (ТЦ-ИМЕ). В крайна сметка КЗК сезира Европейската комисия по въпроса. Луврие коментира и появилите се информации за негови връзки с Русия. Той посочи, че е белгиец по паспорт, но паспортът му е издаван в Москва, защото живее там. И уточни, че съпругата и дъщеря му са руски гражданки, а той вече не живее в руската столица заради отправени към него заплахи. Луврие категорично отхвърли каквато и да е връзка с руския предприемач Константин Малофеев, който държи миноритарен дял в "Ростелеком" и е в черния списък със санкции на Европейския съюз. Независими сме, от 15 години се занимавам със сделки за оздравяване на компании, сътрудичил съм си с големи международни банки, добави той, посочвайки имената на BNP Paribas, Credit Suisse, Unicredit, Societe Generale, Citigroup и Morgan Stanley. Луврие обаче не даде примери с имена на конкретни проекти, които е осъществил с помощта на тези банки. 

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ако днес се нуждаете от съвет, допитайте се до близък приятел или роднина. Така може да не се съмнявате в неговата лоялност. Видимо се нуждаете от промяна на обстановката около себе си. Сами можете да си създадете душевен комфорт, но също се погрижете и за близките си. Любовта ви се усмихва днес.
25 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
По-често давайте израз на добрите чувства към близките си, за да се радвате на взаимност. Духът ви ще укрепне и това ще се отрази благоприятно на живота ви. Въпросите, които ви вълнуват ще намерят по-бързо решението си, срещайки разбиране и подкрепа. Не правете компромиси с нещата, които са важни за вас.
25 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Планирате да свършите много неща днес, но ако не се организирате по подобаващ начин, едва ли ще доволни от резултатите, които постигате. Част от вас губят прекалено много време в колебания и това едва ли ще им помогне да се вместят в предвидените за работата им срокове. Можете да оползотворите свободното си време с активно раздвижване или спорт.
25 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
По никакъв друг начин не виждате изхода от нещата за себе си, освен като победители. Това ви поведение ви поставя най-отпред и ви мотивира да дадете най-доброто от себе си. Нямайте колебания относно начина си на действие, вие знаете къде са силните ви страни. Ще имате подкрепа, ако такава ви е нужна.
25 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще останете доволни днес от това, което се случва около вас. Имате възможността да изпълните намеренията си и го правите по блестящ начин. Измъквате се ловко от деликатна ситуация и то в печеливша позиция. Ще ви се наложи да изчакате още нещо, което досега не ви се е отдавало, скоро ще успеете да го направите според предварителните си планове.
25 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви дълго мечтан ден в домашна обстановка, където атмосферата едва ли ще бъде нарушавана от разноречия и други неприятни неща. Наслаждавайте се на спокойствието си и ако имате време подгответе плановете си за предстоящата седмица.
25 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Придържайте се към онова, което се изисква от вас, за да не ви вземат за особняци. Желаете да имате повече свобода, но засега се задоволете с това, което ви се предлага. Ще намерите верния път към сърцето на желания от вас човек, но трябва и вие да дадете от себе си повече.
25 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
След усилията ви напоследък парите няма да закъснеят. Постепенно възстановявате обичайния си ритъм на живот. Без излишни усилия получавате това, което искате. Добри новини свързани с близките ви правят деня ви още по-хубав. Съвместни ангажименти ви дават възможност да получите добри позиции.
25 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Помислете кое е най-доброто за вас и семейството, и с него се заемете. Краткосрочните цели са за предпочитане, виждате резултатите веднага и това ви дава сили да продължите. Освен това се нуждаете и от почивка, а също и от развлечения. Дали ще ви стигне времето всичко…
25 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днешният ден едва ли ще си останете у дома. Независимо с какво ще го свържете, бъдете сигурни, че ще останете доволни от прекараното време. Разтоварвате се сред хора, които не сте виждали отдавна или пък виждате за пръв път. При всички случаи промяната на обстановката ви се отразява особено добре.
25 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще имате възможност да изчистите някои стари задължения. В интимен план искреността би ви донесла успех, колкото и невероятно да звучи. Бъдете открити за желанията си и може да се изненадате от споделената обич, която ще срещнете. Приемате на доверие думите на непознат за вас, но не се лъжете.
25 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С желание ще се погрижите за близките ви хора, но и не само защото ще бъдете помолени за това. Добре съзнавате, че помагайки им да подредят живота си, помагате и на себе си. Изразявайки уважение към мнението на околните, ще откриете, че симпатиите ви са взаимни и от това ще последват интересни развития.
25 окт 2020
Последни новини