От х:

Днес в x:

Временните синдици вече могат да влязат в КТБ

От днес ФГВБ може да предлага временни синдици, които да влязат в КТБ. Това е възможно след публикуване на промените в Закона за банковата несъстоятелност в ДВ.
С промените се въвежда фигурата на временния синдик. Временни синдици ще бъдат назначени от съда по предложение на фонда и ще работят там до окончателното решение дали банката ще бъде обявена в несъстоятелност или не. Те ще заменят квесторите, назначени от БНБ и ще имат право да атакуват разрешените от тях прихващания и цесии в банката. 

Временните синдици в Корпоративна търговска банка ще бъдат избрани от списъка с банкови синдици, предоставен от БНБ на Фонда за гарантиране на влоговете. Към момента списъкът не е официално оповестен. 

Последната информация на Централната банка от миналата седмица е, че този списък е обновен и актуализираният му вариант е още от октомври във Фонда за гарантиране на влоговете. 

От фонда заявиха, че ще направят подбора на временните синдици във възможно най-кратки срокове, съобщи БНР. Критериите за избора им ще бъдат записаните в закона. Няма отговор на въпроса обаче как ще бъде направен финалният избор, ако повече от необходимия брой експерти отговарят на всички законови изисквания. 

Още преди гласуването на законовите промени в пленарната зала стана ясно, че временните синдици в КТБ вероятно ще бъдат двама. Те ще имат право да наемат международни фирми за проследяване на паричните потоци от фалирали банки. 

Към момента няколко фирми са подали оферти във Фонда за гарантиране на влоговете, като при повечето от тях предложението е да получат като заплащане процент от събраното. Не е ясно обаче как ще бъде направен подборът на фирмите. 

Междувременно днес започва работа и временна анкетна комисия в парламента, която ще проучва казуса с КТБ. На първото ѝ заседание ще бъде разгледан доклад от БНБ
 


Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини