От х:

Днес в x:

Пенсионна реформа най-рано през май

Вдигането на възрастта да е за постъпилите на работа след 2000 г., иска БСП

Очаква се проектът за реформа в пенсионната система да влезе за обсъждане в Народното събрание през май. Първоначалните намерения на вицепремиера Ивайло Калфин бяха това да стане най-късно през април, но по технически причини е малко вероятно - заради великденските празници и ваканцията на депутатите.

До 31 март е срокът, в който работната група по пенсионната реформа в социалното министерство трябва да е готова с проекта за промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО). След това документът ще се обсъди на заседание на тристранката и на комисиите към нея. Преди да бъдат внесени в парламента, промените трябва да бъдат одобрени и от правителството. Калфин вече оповести, че става въпрос за пакет от близо 30 различни мерки, сред които плавно повишаване на пенсионната възраст и на осигурителните вноски.

„Имам подозрения, че нещата са предрешени. Няма как да се постигне консенсус, защото синдикатите, работодателите и политическите партии са на противоположни позиции“, коментира депутатът от „БСП-лява България“ Георги Гьоков. Левицата иска замразяване на пенсионната възраст и на стажа, а ако се премине към повишаване, това да се отнася само за хората, които са започнали работа след 2000 г. „Няма как едно-единствено поколение, което изстрада градежа на социализма и прехода на гърба си, да продължава да носи тежести, когато дойде времето му за достойна почивка“, аргументира се Гьоков.

„Аз съм оптимист. Задължително ще има промени в КСО. Няма нищо притеснително, още сме в началото на годината, а по-голямата част от измененията ще влязат в сила чак от 1 януари 2016 г.“, каза депутатът от ГЕРБ Светлана Ангелова. Тя също смята, че в работната група няма как да се получи консенсус, но че целта е да бъдат разгледани идеите на всички страни.

Източник: http://presa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини