От х:

Днес в x:

Въоръжени мъже взеха заложници в Тунис, има осем загинали (видео)

Осем души - седем чужденци и един тунизиец - бяха убити при нападение на въоръжени мъже в музея "Бардо" в столицата на Тунис.
Нападателите, които са били поне двама, са били въоръжени с автомати "Калашников", заяви пред журналисти говорител на министерството на вътрешните работи на Тунис, цитиран от АФП и БТА.

Те са взели туристи за заложници, докато в парламента депутатите обсъждали антитерористичното законодателство, предаде Би Би Си.

Говорителят на тунизийското МВР Али Еларуи заяви, че нападателите държат за заложници неуточнен брой туристи. По време на нападението в музея е имало около 100 души, но повечето били евакуирани, а антитерористичните подразделения са обкръжили сградата.

Националностите на убитите чужденци не бяха оповестени.

Националният музей "Бардо" е в съседство със сградата на тунизийския парламент, който беше евакуиран след нападението.

Музеят е сред най-големите туристически атракции в Тунис. В него е представена историята на страната и са изложени едни от най-големите в света колекции от римски мозайки.

"За съжаление нападението в Тунис показва на каква заплаха сме изложени в Европа, в Близкия изток и навсякъде по света", заяви френският премиер Манюел Валс на пресконференция в Европейската комисия. Той съобщи, че във френското външно министерство в Париж кризисният щаб е приведен в пълна готовност.

Валс отбеляза, че при нападението има загинали чужденци, сред които са били и туристи. Осъждаме най-решително това нападение, подкрепяме тунизийското правителство, заяви френският премиер.

"Следим новините от Тунис, в течение сме. Има заложници, затова се въздържаме засега да кажем повече", отбеляза и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

В края на декември м.г. критик на ислямистите бе избран за президент на Тунис. Светският кандидат - 88-годишният Беджи Каид Есебси победи на балотажа досегашния държавен глава - ислямиста Монсеф Марзуки.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини