От х:

Днес в x:

”Видахим” съкрати наполовина ”съкратените” 314 души

Във видинското предприятие “Видахим“ ще бъдат съкратени 150 работници, а не 314 души. Компанията ще кандидатства за “Студения резерв“ на ЕСО.
Това стана ясно след проведената среща днес на министъра на енергетиката Теменужка Петкова с ръководството и работници на предприятието във Видин, съобщи БТА.

Основното производство на "Видахим" е за изработване на каучукови изделия, а не на ел.енергия. В предприятието сега има аномалия, като основното производство е ел.енергия, а не каучукови изделия (автомобилни гуми). Затова държавата се ангажира да стимулира производството на каучукови изделия, каза още Петкова. Тя посочи, че през 2013 година приходите на дружеството са 54 милиона лева, от тях 52 милиона са от НЕК.

Държавата ще ангажира целия си ресурс да помогне да се случат нещата и 300 семейства да не останат без работа, каза след срещата министър Петкова.

В края на миналата седмица от "Видахим" уведомиха "Бюро по труда" във Видин за масови съкращения на 314 души заради намален обем на производството. В края на април предстои търг на Електроенергийния системен оператор за студен резерв. Има възможност "Видахим" да участва в този търг и ако го спечели, ще може да генерира приходи за в бъдеще и това да позволи една част от хората да запазят работните си места.
Държавата ще помогне хората да запазят работните си места и "Видахим" да го има, каза Петкова.

Всички искаме "Видахим" да работи и понеже спазваме закона, на 12 срещу 13 март тази година спряхме ТЕЦ-а във Видин. Това каза след срещата Севдалина Димитрова, председател на борда на директорите във "Видахим". НЕК дължи на предприятието 11 милиона лева, а това са пари, които ние дължим на доставчици и работници, каза Димитрова.

Днес са преведени 2,4 милиона лева от НЕК. Гумите, които произвежда предприятието във Видин, не са конкурентни, въпреки че се продават на себестойността им.

Съкращенията във "Видахим" ще създадат огромен социален проблем във Видински регион, каза във Видин народният представител от "БСП-лява България" Филип Попов.

Предприятието е най-големият данъкоплатец в региона и за предходните две години са внесени над 7 милиона лева ДДС. Това ще се отрази и върху приходите на митниците и НАП и е поредният удар след изнасянето на администрациите на част от държавните структури от Видин.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини