От х:

Днес в x:

Готвят съкращения на близо 800 души в правосъдната система

Правосъдното министерство предлага две главни дирекции и една агенция са бъдат закрити. Това са „Изпълнение на наказанията", „Охрана" и Агенцията по вписванията, съобщава БГНЕС, позовавайки се на информация от Програма за структурни и функционални реформи в сектор „Правосъдие". Планира се да бъдат съкратени общо 788 души.

Програмата е разписана от зам.-министъра на правосъдието Вергиния Мичева-Русева на 16 март 2015 година. Тя е съгласувана от главния секретар на ведомството Ивелина Николова.

Медията изтъква, че министър Христо Иванов не е сложил подписа си върху документа, тъй като на 16 март е бил в чужбина. Това било видно от справка в интернет-страницата на министерството.

Програмата до момента не е била представяна от ръководството на ведомството, нито е била публикувана за обществено обсъждане.

Припомняме, вчера стана ясно, че правителството е одобрило съкращения в Агенцията по вписванията. Служителите в Главна дирекция „Регистри" в специализираната администрация на Агенцията по вписвания ще бъдат намалени наполовина. Броят на териториалните й звена се намалява от 12 на 6, чрез сливане и премахване на отделни излишни бройки. Намалява се и общата щатна численост на Агенцията по вписванията с 5% - от 552 на 524 щатни бройки, като част от мерките за оптимизиране на разходите за персонала през 2015 година.

Същевременно правосъдният министър отрече да се планира закриване на агенцията и трансформирането й в Главна дирекция към оглавяваното от него ведомство. От Програмата за реформи на ръководеното от Иванов министерство обаче става ясно точно обратното.

Програмата за реформа е изпратена до финансист номер 1 във връзка с изпълнението на правителствената програма за оптимизиране на второстепенните разпоредители на бюджетни средства, каквито се явяват „Изпълнение на наказанията", „Охрана" и Агенцията по вписванията. Екипът на правосъдния министър Христо Иванов е посочил, че средства ще бъдат спестени като от пет второстепенни разпоредители с бюджет към МП, те бъдат сведени до два.

Предвижда се преструктуриране на двете главни дирекции към министъра на правосъдието - Главна дирекция „Изпълнение на наказанието" и Главна дирекция „Охрана" в един второстепенен разпоредител с бюджет - Изпълнителна агенция „Изпълнение на наказанията и охрана на съдебната власт".

В ГД „Изпълнение на наказанията" към момента са ангажирани 4597 служители. Те отговарят за охраната на 12 затвора, 22 затворнически общежития, 2 поправителни дома, 28 Областни служби „арести" и „пробация".

В ГД „Охрана" пък са ангажирани 1411 служители. Те отговарят за охраната на 173 сгради на съдебната власт. От документа става ясно още, че сградите на съдебната власт, които подлежат на охрана са 231.

Ръководството на правосъдното министерство посочва, че след преструктурирането на двете главния дирекции ще се оптимизира сега утвърдената численост на персонала на двете структури, като ще бъдат съкратени 720 бройки.

В програмата е заложено и намерението за преструктуриране на местата за лишаване от свобода в Бойчиновци, Белене и Средна гора, а именно: "преминаване на поправителния дом в Бойчиновци към затвора във Враца, преустановяване съществуването на затвора в Белене и преобразуването му в затворническо общежитие към затвора в Плевен, преустановяване на дейността на затворническо общежитие от открит тип в Средна гора".

Програмата на МП предвижда Областните служби по изпълнение на наказанията от 28 да бъдат намалени на 6, като ще бъдат преструктурирани и пробационните служби и арестите.

Сливането на ГД „Изпълнение на наказанията" и ГД „Охрана", както и освобождаването на 720 надзиратели и служители от съдебната охрана трябва да е факт от 01 октомври 2015 г., според предложението. Уточнява се, че за изплащане на обезщетения на съкратените 720 служители ще са нужни 10 248 000 лв., които на този етап не са осигурени по бюджета на МП.

Предвижда се също така преструктуриране на Агенцията по вписвания от второстепенен разпоредител с бюджет към министъра на правосъдието в Главна дирекция "Регистри" в специализираната администрация на МП. Смята се, че след преобразуването общата численост на персонала ще бъде намален с 63 бройки. Предвижда се също така регионалните дирекции от 12 бр. да се намалят на 6 броя.

От екипа на Христо Иванов планират и преструктуриране на Централния регистър за особени залози (ЦРОЗ) от второстепенен разпоредител с бюджет към МП в структура към Главна дирекция "Регистри". Това щяло да доведе до намаляването на администрацията с петима души, подчертават още от МП.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини