От х:

Днес в x:

”Турски поток” няма да се осъществи скоро

Плановете на Русия за нов газопровод в Югоизточна Европа е малко вероятно да напреднат толкова бързо, колкото Москва би искала, смятат турски представители.
Това е така заради турските опасения във връзка с твърде голямата зависимост от руската енергия и предстоящите избори, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

След възражения от страна на Европейския съюз Русия през декември се отказа от проекта "Южен поток"на стойност 40 милиарда долара, който щеше да мине под Черно море към България и да пренася 63 милиарда кубически метра газ годишно към Европа.
 
Вместо това руският газов гигант "Газпром" заяви през януари, че планира да построи до края на 2016 г. друг подводен газопровод със същия капацитет до хъб, който предстои да бъде изграден на турско-гръцката граница. 

Но официални представители в Анкара казват, чевремевата рамка на проекта, известен неофициално като "Турски поток", е нереалистична

"Въпросът не е само за "Турски поток", това е цял пакет за енергийните нужди на Турция. Трябва да сме малко по-търпеливи", заяви за Ройтерс енергийният министър Танер Йълдъз. 

Турция вече е силно зависима от Русия за доставките на природен газ. Миналата година тя купи 27,33 милиарда кубически метра газ през "Син поток" от Русия, което е повече от половината от вноса й на газ.
 
"Русия много иска това да стане, но най-вероятно "Турски поток" ще бъде отложен най-малко до 2017 г.", заяви индустриален мениджър, отбелязвайки бавното издаване на екологичните разрешителни, особено преди парламентарните избори през юни.
 
Друг правителствен представител каза, че преговорите за цените на вноса на руския газсъщо са фактор. Турция си осигури отстъпка от 10,25 процента в края на февруари, но иска по-голяма. 

До 2017 г. потреблението на газ в Турция се очаква да надмине договорените до момента количества за внос. Алтернативните доставки от Северен Ирак няма да започнат преди 2018 г., което не оставя на Анкара голям избор освен да купува газ от Русия. 

Баку: Азербайджан не е конкурент на Русия
 
"Азербайджан не конкурира Русия, която планира да изнася 63 млрд. куб метра газ годишно за Югоизточна Европа чрез "Южен поток" или проекта "Турски поток", заяви азербайджанският министър на енергетиката Натик Алиев в интервю за електронното издание "Юрактив", цитирано от БТА. 

Според текущите планове Азербайджан ще доставя на страните от Европейския съюз 10 млрд. куб метра газ годишно от 2019-2020 година. 

"Това е по-малко газ (от руския)", посочи Алиев. 

Министърът отбеляза, че страната има значителни резерви от синьо гориво, които се оценяват на около 2,650 трлн. куб метра. 

Ако на Азербайджан бъде предложен дял в интерконектора Гърция - България (известен също като Стара Загора - Комотини), Баку ще може да доставя на България повече газ от договорените по-рано 1 млрд. куб метра годишно, каза Алиев. 

България има нужда от 3-4 млрд. куб метра годишно, припомня "Юрактив".




Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини