От х:

Днес в x:

8 °C

Класическо Хасково: Имаме спорт за 200 хил, а нямаме култура за 2 стотинки

Борислав Вълков призовава здравия разум да върне културата в града


Хасково харчи 200 хиляди за спорт, но не смята за целесъобразно да отделя и 2 стотинки за културата, насаждана от един симфоничен оркестър. Това е голямата болка на музикантите от хасковския симфоничен оркестър закрит с решение на местния общински съвет през март миналата година. Цяла година обещания, че над половин вековната традиция в Хасково ще се възстанови, не доведоха до нищо и в момента градът е един от малкото областни, където класическата музика няма своята волеизява под никаква форма. В града не смеят и да мечтаят за опера/тя е на 60 км от центъра на Хасково/, но вече не могат да имат и симфоничен оркестър, който да ни припомня от време на време, че има и такива субекти като Моцарт, Шуберт, Лист, Вивалди, Чайковски и много други, наричани от цивилизования свят „класика“. Вместо това си имаме спорт. За 200 бона годишно. Какво възпитава този спорт е спорно, но прякото следствието от изхарчените много хиляди годишно е едно 2-ро място от 6 отбора и едно последно от 12. Като последното е гарнирано със загуби от 8:0, нищо че става дума за футбол, а на за служебната загуба на хандбала.

Липсата на култура обрича Хасково на духовна стагнация, смятат над 30 музиканта и културни деятели обединени в инициативен комитет, поставил си за цел възстановяването на симфоничния оркестър в града. Комитетът не включва само местни люде, а едни от най-изтъкнатите културтрегери в София и България в лицето на ректора на музикална академия Димитър Момчилов, зам.-ректора му проф. Йовчо Крушев и един от най-известните диригенти в България Пламен Джуров. При условие че в Хасково има готово и професионално звено/и единствено в областта/ в сферата на класическата музика, закриването му е удар по културата в региона, смятат творците в изявление разпратено до медиите в Хасково. С това изявление е запознат и кмета Георги Иванов. Той обаче заявил, че връщането на оркестъра зависи от някаква финансова възвръщаемост и наличие на интерес. Който според тази изповядващите тази гледна точка, липсва в Хасково. И така, имат ли Хасково рецептори за класическа музика за да оправдаят хвърляните за нея пари?

Годишната издръжка на симфоничния оркестър не може да се сравнява с тази на футбола-класическата музика гълта 10-12 хиляди месечно, дори и на максимума си е 144 хиляди лева годишно. Тези пари биха били безкрайно много ако никой не му дреме за класиката. Затова оркестъра си направил следствен експеримент В месеците след закриването си те провели 3/три/ концерта на собствени разноски, съобщи един от музикантите Борислав Вълков, част от инициативния комитет за възстановяването на симфоничния оркестър. Резултатът надминал очакванията. И в трите случая залата на драматичния театър бил препълнен, много повече от други високохвалени постановки в уж изживяващия своя ренесанс български театър. И понеже времето казва всичко, класическият оркестър в Хасково съществува от 1950-та година и за тези 64 години е успял да създаде и поддържа своя аудитория. Тя няма масовите рецептори на масите, нито първичната страст на футболната любов, но възпитава много различно и липсващо ни светоусещане, което превръща хората в различни. За разлика от клонираните в агитките, които неотделимо пеят в един глас, че съдията е педе*ас. От година това различното внушение липсва и в Хасково поне, съдията наистина е педе*ас. Както и че бирата е за пиене, водата е за миене, а автобусите за чупене. Тези изконни истини ги няма в Бетовен, затова може би и Бетовен го няма вече в Хасково.

В името на тези, които смятат, че димитровградската фолклорна музика не е най-подходящия музикален фон за Хасково, а рефренът на футбола не е единствената възможна партитура за децата ни, Инициативния комитет призовава към здравия разум, уважението към традициите от страна на кмета и общинските съветници, и пледира за възстановяването на симфоничния оркестър в името на пълноценното развитие на Хасково. В подкрепа на това искане са се включили с имената си 230 музиканти от Хасково и България. В случай, че здравия разум се окаже дефицит, класиците се надяват някоя от политическите сили в хасковския общински съвет да вкара за разглеждане тяхното предложение в общинския съвет, където политическата воля да приеме, че има и културна необходимост. В града направил Слави Бинев депутат това е слаба надежда, но засега все още я има.

Г.Христов

Симфоничният оркестър има над половинвековна традиция в Хасково
230 музиканти са се включили в подписката до Обс и кмета Георги Иванов
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  At
  ATAMAN
  19 -3
  06:41, 5 мар 2015
  Na kmeta mnogo mu puka za opera samo gleda lapa mangala mu s mangal

Хороскоп за 03.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Създавате добри взаимоотношения с хората от обкръжението ви и това ви помага да разширите обхвата на интересите си. Ще спечелите, ако запазите позициите си независимо от трудностите и подготвите следващите си изяви. Други ще бъдат принудени да търсят нова работа, заради невъзможността да продължат на досегашната си.
03 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се заемете с важните си задачи, но не са изключени и изненади, които да наложат промяна в плановете ви. Денят е свързан и с развития от личен характер, ще имате придобивки и срещи с хора, към които храните очаквания по интересуващ ви въпрос. С колегите си бъдете общителни, но не разкривайте пред тях интимния си живот.
03 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ако представите аргументирано и по достъпен начин намеренията си, няма да се затрудните в изпълнението им. Овладени и без излишна показност, ще работите по текущите си задачи, едновременно с това договаряйки и условия по предстоящи проекти. Решаване на финансов въпрос и добри очаквания за предстоящите дни.
03 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Коректното ви поведение ще се оцени от хората, с които си сътрудничите, и в замяна ще получите същото. Не се притеснявайте излишно за проблем, касаещ близък човек. Ще съумее да се справи сам, а ако поиска помощ – не му отказвайте. Парични вложения ще ви накарат да потърсите съвет от хора, занимаващи се с инвестиции.
03 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
И творческите и професионалните ви амбиции ще намерят реализация днес. Не се колебайте да се обграждате със сътрудници, защото те ще се окажат от решаваща роля при един служебен проблем, който ще доведе до финансов успех. Едно запознанство е възможно да прерасне в голяма любов.
03 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще се погрижите за детайлите в работата си, за да елиминирате изненадите и постигнете очакванията си. Благодарение на организираността и предвидливостта ви, средствата ще ви стигнат за всичко, което планирате. Занимаващите се с бизнес ще реализират търговска сделка или доведат споразуменията с клиенти и партньори до предстояща такава.
03 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ще проявите сърдечност и разбиране в отношенията си с околните. Каквито и да са причините, те ви правят по-добри и социално ангажирани, което ви отличава в сивотата на деня. Ще постигнете намеренията си, не спирайте, а работете в същия дух. Дипломатическите ви умения отново ще се проявят.
03 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
За някои от вас работа ще продължи и то с придобивки. Ще постигнете това, за което се борите, като оставате доволни. Погрижете се за близките си, те очакват това от вас. По отношение на личните си амбиции е добре да посветите в тях и партньорите си, ако имате такива.
03 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Запазете съмненията за себе си, защото липсата на информираност може да ви подведе. Финансовите ви успехи ще зависят от това, доколко добре ще изиграете картите си. Предстоящо събитие ви зарежда с вълнения, но и с известно притеснение. Мълчанието ви може да се изтълкува двузначно.
03 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Някои от вас ще се занимават с организационни въпроси, свързани с работата им. Имате възможност да работите на спокойствие и да напреднете наистина много. Не се отказвайте от идеята, дадена ви от ваш близък. Впоследствие ще откриете безспорни предимства и възможности за в бъдеще.
03 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Тревогите ви, свързани с близък човек ще отпаднат. Нещата около него започват да се развиват в благоприятна светлина и това внася спокойствие в семейството. Благодарение на последователните си действия имате шанс да реализирате отдавна планувано начинание.
03 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Денят ще премине изцяло под знака на деловите ви успехи. Усетът ви за изгодни инвестиции ще ви открие добра възможност да увеличите финансовото си състояние. С помощта на нови партньори ще укрепите позициите си в избраната от вас сфера на действие.
03 мар 2021
Последни новини