От х:

Днес в x:

Учител дава 1000 лева от джоба си да бъдат хасковлии горди, че са българи

Ангел Попов/вдясно/ е високо ценен от научната общност в България и е получавал редица грамоти за работата си

Дългогодишния учител по история Ангел Попов ще даде 1000 лева от личните си спестявания за да организира традиционната от близо 40 години за Хасково национална конференция по история по случай 3-ти март. Всяка година хасковското историческо дружество „Клокотница“ отбелязва освобождението на България с конференция, в която участват мастити български учени, професори и академици, които осветляват ключови и славни моменти в Българската история, заради която все още се гордеем, че сме българи. Събитието по традиция събира висок обществен интерес, като го посещават освен всички бъдещи студенти в „Майката на науките“ според Херодот, така и много граждани с будно чувство към миналото ни. И така вече 4 десетилетия.

Тази година обаче традиционният форум увисна на косъм дебел 1000 лв. Толкова струвало организирането на конференцията, на която ще участват 2-ма български академици и 5-ма професори, всеки от които национален специалист в своя период от историята. Хасковлии може и да се гордеят че са българи, но не и хасковлиите с пари. От тях така и не се намерил спонсор, който да извади джобните на детето си за седмица, за да докара учени, които да ни напомнят, че сме синове на славно племе от което другите са се учили, и трябва да се гордеем с това. Може би от последното няма нужда, поне в Хасково.

Попов за втора година харчи лични средства за да спасява положението, но миналата разходът му бил само половината от нужната сума. Сега обаче историкът ще посегне на личните си влогове за цялата сума, за да не прекъсва традицията. За тези, за които 1000 лв са дреболия, следва да се отбележи, че дългогодишният преподавател в СОУ „Васил Левски“ и ГПЧЕ "Асен Златаров" от доста време е пенсионер и като всички български пенсионери е на милостта на субекти като Дянков, Орешарски, а сега и Горанов. Въпреки тях и въпреки Хасково обаче конференция ще има. Утре.

В нея основния лектор акад. Васил Гюзелев ще изнесе доклад върху едно от най-великите събития формирали българското национално и държавно чувство през средните векове-паметната битка при Клокотница. След нея България става европейска супер сила и то само 45 години след като се измъква от робство на една империя. Акад. Георги Марков пък ще разясни в научен доклад пътя на България към Първата световна война и последвалата я национална катастрофа, заради която и до ден днешен изпитваме комплекси, че сме българи. Проф. Иван Стоянов ще представи книга за Васил Левски и Любен Каравелов-един по-различен поглед. Професорите от Софийският университет Искра Баева и Евгения Каменова ще осветлят българската роля във Втората световна война, свои теми ще представят проф. Людмил Спасов от Пловдивския университет и проф. Георги Янков от УНСС. Конференцията започва от 15 часа в залата на Общинския съвет. Преди това от 14 часа маститите учени и преподаватели ще се срещнат с кандидат-студенти за да им разяснят тънкостите по кандидатстването във ВУЗ и отговорят на техните въпроси.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини