От х:

Днес в x:

Коритаров за убийството на Немцов: Изчезна доказателството срещу Путин

"Има много конкретна причина за убийството на Борис Немцов". Това заяви журналистът Георги Коритаров в студиото на Нова телевизия. Убитият опозиционер е бил не просто един от ярките опозиционери на Русия, а най-яркият жив представител и доказателство за това, че в Русия е имало и либерална алтернатиа за управление на страната.

"Немцов беше живото изобличение на зараждащия се руски нацизъм, чието най-крайно проявление са действията в Украйна", изтъкна Коритаров. Дори няма значение кои са преките извършители. Важни са последиците от отстраняването на такъв символ като харизматичния опизицонер.

С унижожаването на Немцов изчезва доказателството срещу Владимир Путин. Тепърва ще стане ясно, че трябва да се засилват санкциите срущу Кремъл. Необходима е максимална изолация и в същото време консолидация на евроатлантическия свят, подчерта журналистът.

По думите му убийството на опозиционера се предхожда от други няколко екзекуции: Аслан Масхадов не беше просто президент, а потенциал за политически диалог. Журналистката Анна Политковская-символ на възможността в руското общество да се води полемика. Алексанъдр Литвиненко-доказетлство от най-интимната същност на Путин. Убиха и него.

Няма нищо случайно в тези доказателства. Немцов искаше да убеди света, че демокрацията ще бъде по-силна от нацизма. Ние трябва да имаме ситивата да видим този мрак. Следващата стъпка ще бъде много висока степен на разделение и противопостовяне, прогнозира Коритаров. Той е категоричен, че социалистическата партия, която е създала впечатление за модерност, сега е на дъното на евразийската ценностна система.

Източник: актуално

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини