От х:

Днес в x:

ФИДЕС загуби парламентарното си ”супермнозинство”

Унгарският премиер консерватор Виктор Орбан и неговата партия ФИДЕС загубиха след частични избори парламентарното "супермнозинство", което имаха от 4 години.
На частичните избори в избирателния район Веспрем, в Западна Унгария, кандидатът, подкрепян от лявата опозиция бе избран с 43 на сто от гласовете, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес, цитирани от БТА. Кандидатът на ФИДЕС получи 34%.

"Супермнозинството" от две трети в 199-членния парламент, на което Орбан се радваше от идването си на власт през 2010 г., се крепеше само на един депутатски глас. То му позволи да промени конституцията по начин, който предизвика много възражения и в Унгария, и в чужбина, напомня АФП.

След като Орбан бе преизбран миналата пролет, неговата популярност и тази на партията му започнаха да се топят, отчасти поради затоплянето на отношенията с Русия на президента Владимир Путин, но също заради проваления проект за въвеждане на данък над трафика в интернет и обвиненията в корупция.

Резултатът от частичните избори във Веспрем е поражение за Фидес, каза унгарският телевизионен коментатор Габор Торок. Това е жълт картон за правителството, заяви снощи новоизбраният депутат от Веспрем Золтан Кес.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини