От х:

Днес в x:

Докладът за "Червеи": Писанчев е отговорен за разработката

Председателят на ДАНС Владимир Писанчев е отговорен за незаконното прилагане на специални разузнавателни средства (СРС), които са били прилагани по разразботката "Червеи", съобщава "Медиапул", които се позовават на доклада на Националното бюро за контрол на СРС-та.

В текста се посочва, че единствено Писанчев като председател на ДАНС трябва да осъществява контрол върху прилагането на разузнавателните средства, но той не е изпълнил своите отговорности. ДАНС няма право да приложи съдебното разрешение за СРС, когато то е дадено в разрез със закона.

Другите отговорни, които е трябвало да осъществяват контрол са дирекция "Сигурност" в МВР, която е заявител на СРС-тата, председателят на Софийския градски съд Владимира Янева, която е разрешила следеното и заради което бе временно отстранена от длъжност. Самото прилагане на разузнавателните средства е извършено от специална структура на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС).

Следенето се е извършвало от служители на ДАНС, за които отговорен е Писанчев. Докладът е констатирал нарушения и на останалите по верига – от МВР през ДАНС до шефа на Софийския градски съд.

Разработката "Червей" не само е продължила незаконно дълго време, но и е започнала напълно незаконно. Съдия Владимира Янева е разрешила прилагането на СРС по текстове от Наказателния кодекс, които не позволяват това.

В исканията, изготвени от бившият шеф на дирекция "Сигурност" в МВР и настоящ служител в ДАНС Тодор Костадинов, практически няма никаква информация. В тях не се казва какво тежко престъпление е извършено или се подготвя, за да се налага използване на СРС-та. Не е посочено и какво са предприели службите до момента. Накрая, липсват мотиви защо необходимата информация може да бъде събрана само чрез специални разузнавателни средства.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини