От х:

Днес в x:

Делото ”Октопод” започва отначало

Мегаделото "Октопод", което се проточи години, ще трябва да започне отначало, това решиха окончателно от Софийски градски съд.
Очаквано, причината е образуваните дисциплинарни производства срещу досегашния съдия по делото Румяна Ченалова, която бе отстранена от длъжност за 6 месеца с решение на ВСС. Причината станаха нарушения по нашумялото дело "Белведере", по процеса "САПАРД" и други.

Процесът е преразпределен на нов съдия. Атанас Атанасов е избран днес в 13.34 часа на случаен принцип чрез компютърната система, уточниха от съда. От състава на съдиите, участващи в разпределението, са изключени тези, които са разглеждали други обвързани съдебни производства.

От системата предварително е била изключена и съдия Владимира Янева, която вчера също беше временно отстранена от длъжност заради незаконосъобразни действия по разработката "Червеи".

Делото "Октопод", по което основен подсъдим е бившият съветник в ДАНС Алексей Петров, започна през 2011 г. То трябваше да продължи през месец май. Петров е обвинен в рекет и принуда.

Миналата година неговата защита поиска отвод на съдия Ченалова заради съмнения, че й е оказван натиск от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, но тя отрече и отказа.

Румяна Ченалова беше и съдия по делото "Соло" и оправда подсъдимия за двойното убийство Илиан Тодоров, който на втора инстанция получи доживотна присъда, но избяга от страната.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини