От х:

Днес в x:

Горанов: Сметките на всички българи да са в регистър в БНБ

Да бъде създаден централен регистър в БНБ с информация относно това къде и колко броя сметки има всеки български гражданин. Това предложи финансовият министър Владислав Горанов след като независимият депутат Велизар Енчев отправи въпрос към Горанов относно действията на българските финансови институции срещу укриване на доходи на български граждани в чужди банки и по-конкретно за банката HSBC и за 74 българи, замесени в случая.

По думите му досега в НАП не е получавана информация от немските данъчни власти за български граждани, притежаващи банкови сметки в Швейцария. "Към момента информация за български граждани, притежаващи банкови сметки в Швейцария се получава от НАП. Според споразумение, ако лицата не се съгласят самоличността им да бъде разкривана, доходите им от лихви по сметки в швейцарски банки подлежат на облагане с данък от страна на Швейцария. Удържаният по този начин данък подлежи на превеждане на НАП", обясни Горанов.

"Предлагам да се мисли за решение от типа на това всички банкови сметки на всички български граждани и предложена от правителството подобна законодателна инициатива да се създаде в БНБ по аналог на кредитния регистър - регистър на всички банкови сметки, без индивидуализация на размера, защото това е банкова тайна. Всеки български гражданин, който има банкова сметка, тя да става известна автоматично и бързо на всички правораздавателни органи и на всички органи, които се занимават със събирането на приходите у нас", посочи Горанов.

Източник: http://www.standartnews.com/

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини