От х:

Днес в x:

2013 г.: 45,4 млн. лв. от бюджета за 23 партии. Вестниците в неделя

24 часа"

2013 г.: 45,4 млн. лв. от бюджета за 23 партии

45 403 000 лв. са получили от държавната хазна 23 партии през 2013 г.

Това става ясно от доклад на Сметната палата за финансите на партиите. Документът е одобрен от институцията на 29 януари, но е качен на страницата й преди ден.

Оказва се, че основните разходи на централите са били за кампанията преди изборите за народни представители, които бяха на 12 май 2013 г. Основните приходи на партиите категорично са от централния бюджет (между 72 и 97%) от всичките им приходи. 7 от одитираните партии имат средства от стопанска дейност - издаване на вестник или отдаване под наем на собстени имоти. 18 партии ползват общо 800 помещения в страната от областните и общински администрации.

2 от централите са "уловени" от Сметната палата с декларирани дарения, надвишаващи лимита от 10 000 лв. годишно от едно физическо лице.

„Труд"

Президентът опонира на Борисов за шефа на ДАНС

Крайно време е в ДАНС да се случат промени и тази агенция да генерира сигурност, а не скандали, декларира в Перущица президентът Росен Плевнелиев.

"Не мога да се съглася с изказаното от министър-председателя Бойко Борисов мнение, че работата на началника на ДАНС Владимир Писанчев е добра. Това е моята категорична позиция във връзка с поредния скандал "Червеи". Мисля, че имаме достатъчно доказателства да дадем категоричната оценка. А тя е, че е крайно време в ДАНС да се случат промени и тази агенция да генерира сигурност, а не скандали. Ако след повече от година подслушване на системата на МВР и ровене в чувствителни архиви, включително с използване на незаконни средства, резултатът е една празна папка в ДАНС, това не е скандал. Това е огромен скандал!", заяви държавният глава.

„Стандарт"

Дончев: Коалицията скърца, но работи

"Конструкциите, чиито съставни части са под напрежение, понякога се оказват по-здрави от тези, в които няма такова". Така вицепремиерът Томислав Дончев описа по радио К2 ситуацията в коалицията. Според него, когато един двигател трябва да покаже оптимума на своите параметри, е необходимо да се разработи.

"Трябва да работи на високи обороти, а освен това умелият водач никога не вкарва двигателя в червената зона на оборотомера, защото той може да се счупи", коментира Дончев. Той не смята, че заплахите за коалицията идват отвън. Според него рисковете са изцяло вътре в самата коалиция.

„Монитор"

Граждани в акция „Паркирал си като идиот"

В градовете регулярно се организират и акции по масово вдигане на чистачките на неправилно паркирали автомобили. При тази форма на протест няма материални щети, а шофьорите веднага забелязват отправената по този начин забележка.

Преди време пък будни варненци проведоха „Акция Общинар" и облепиха със стикери „Паркирал си като идиот" луксозните автомобили на общинските съветници. Идеята беше да се подскаже, че когато не достигат паркинги в града, общинарите трябва да се погрижат за тяхното изграждане, а не да спират по алеи и градинки. Снимки от акцията бяха качени от Милен Славов във Фейсбук групата „Варна може да защити морската си градина".

В Бургас пък гражданите кичат неправилно спрелите автомобили с надписи „Аз съм селяндур", „Аз искам да бъда инвалид", „Извинете ме, че съм простак", „Аз съм идиот". Отдолу с по-малки букви пише, че автомобилът е маркиран за нарушение по Закона за движение по пътищата от Първи частен КАТ.

„Сега"

Лъжите в имотните декларации на властта ще се смятат за престъпление

Укриването или изопачаването на факти за имущество, пари, банкови сметки, заеми и участие във фирми в имуществените декларации, които са длъжни да попълват над 6000 висши държавни служители, ще се наказва като престъпление. Тези, при които бъде установено разминаване между стандарта на живот и декларациите, ще бъдат уволнявани и ще им се търси наказателна отговорност. На депутатите, които не могат да бъдат уволнени, ще им се търси наказателна отговорност след сваляне на имунитета им.

Това предвижда новата антикорупционна стратегия, изработена от вицепремиера Меглена Кунева, министъра на правосъдието Христо Иванов и зам.-министъра на вътрешните работи Филип Гунев в отговор на критичния доклад на Европейската комисия от 28 януари. Те предлагат и пакет от промени в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс, Закона за Сметната палата и в нормативните актове, регулиращи инспекторатите.

„Дума"

Разследват Владимира Янева заради „Червеи"

Правосъдният министър Христо Иванов ще предложи дисциплинарно производство срещу шефа на СГС Владимира Янева, разписвала СРС по "Червеи". Това ще стане факт, ако Висшият съдебен съвет не вземе сам подобно решение. "Редно е да има последствия, ако председателят на Софийския градски съд Владимира Янева наистина е подписала повече от разрешения срок СРС-та. Като резервен вариант Висшият съдебен съвет може да бъде сезиран и от министъра на правосъдието", обясни Иванов.

Очаква се ВСС да получи разсекретения вариант на доклада на Националното бюро за контрол на СРС по разработката "Червеи".

Съюзът на съдиите пак излезе с гневна декларация срещу ГЕРБ и Борисов. "Публичните изявления на високопоставени представители на изпълнителната и законодателната власт, в които се съдържат предварителни заключения за извършени престъпления, представляват заплаха за правовата държава", категорични са магистратите.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини