От х:

Днес в x:

Украйна бързо рухва, Киев трудно ще изгради жизнеспособна държава

Обременена от хаоса и загубите заради войната, а също от корупцията сред чиновниците в Киев, украинската икономика се дезинтегрира по-бързо, отколкото западната помощ може да я подкрепи, пише Ню Йорк Таймс
Дори и споразумението за примирие в Украйна, достигнато в четвъртък, успешно да сложи край на войната в източната част на страната с подкрепяните от Русия сепаратисти, прозападното правителство в Киев все пак ще се сблъска с огромното предизвикателство да изгради жизнеспособна държава, коментира The New York Times.

Обременена от хаоса и загубите заради войната, а също от корупцията сред чиновниците в Киев, украинската икономика се дезинтегрира по-бързо, отколкото западната помощ може да я подкрепи. В цялата страна – от разкъсвания от войната Изток до фокусирания върху Европа Запад, заводите, банките и други предприятия рухват, с което оставят хиляди украинци без работа.
Спасителната програма в размер на 17,5 млрд. долара, обявена по-рано тази седмица от Международния валутен фонд, ще бъде недостатъчна, за да покрие дупката във финансирането, която според експерти през следващите четири години ще достигне размер от 40 млрд. евро. А това не включва необходимите средства за възстановителните работи в порутените мини и отживелите индустрии, поддържани някога с договори с Русия или субсидии от Киев, каквито правителството вече не може да си позволи.

Споразумението за прекратяване на огъня предлага известни надежди за облекчение, тъй като военните операции струват на правителството 5 до 10 млн. долара на ден, но проблемите на страната са далеч по-мащабни. Миналата седмица украинската централна банка разкри, че през януари резервите й в чуждестранна валута са намалели с още 1,1 млрд. и са достигнали 6,4 млрд. долара, което рекордно ниско ниво за последните 10 години.

Националната валута, гривната, се срива, а инфлацията расте, с което банките бяха принудени да увличат основния си лихвен процент до 19,5%. Правителството започна агресивна дерегулационна кампания с надеждата да отключи потенциала на страната, особено в селскостопанския сектор.

Източник: http://www.faktor.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини