От х:

Днес в x:

Киев бил готов на всякакви отстъпки без една - суверенитет

Съветник на Петро Порошенко заяви, че пред сепаратистите в Източна Украйна може да бъдат направени всякакви отстъпки, освен една - суверенитет.
Пред тв канал "Украйна" съветникът Сергей Куницин каза:

"Реалната ситуация е такава, че може да критикуваме сделките в Минск, но очевидно е, че те изиграха своята роля. Ние днес поставяме ударението върху тях. Разменихме около две хиляди пленници. Мисля, че можем да отидем на определени отстъпки. Мисля, че можем да се съгласим на определени отстъпки освен суверенитет", каза Куницин, цитиран от ТАСС и БТА.

Като пример той посочи случаят с Крим в началото на 90-те години, когато слабата украинска власт даде на жителите на полуострова автономия, а после, като укрепна, постепенно я отне.

"Тогава половината от полицейските управления и на местните отделения на Украинската служба за сигурност бяха - един за Русия, друг за Украйна. Но ние запазихме суверенитета на Украйна над Крим, благодарение на това, че дадохме на Крим автономен статут", каза той.

Нормандската четворка се събира

Среща на т.нар. нормандска четворка - ръководителите на Германия, Русия, Франция и Украйна - е насрочена за днес в беларуската столица Минск. Там се очаква да пристигнат германският канцлер Ангела Меркел и президентите на Русия Владимир Путин, на Украйна Петро Порошенко и на Франция Франсоа Оланд.

Днешната среща на върха бе предшествана от интензивна работа на Контактната група с участието на представители на Украйна и двете самоообявили се Донецка и Луганска "народни републики" с посредничеството на пратеници на Русия и ОССЕ. Работата на групата бе при закрити врати и в края на вчерашните й заседания участниците в тях не направиха изявления.

В хода на срещата участниците в нея съгласуваха схема за изтегляне на тежкото оръжие и се договориха за режима на прекратяване на огъня и контрола за изпълнението му, съобщил пред ТАСС информиран източник

Представителят на Донецк Денис Пушилин обаче каза, че е "рано да се говори за прекратяване на огъня".

Обама се обади на Путин заради Украйна

Президентът на САЩ Барак Обама е обсъдил по телефона с руския президент Владимир Путин ескалацията на насилието в Източна Украйна и го е приканил да се съгласи на мирно споразумение, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
 
В съобщението на Белия дом се казва: 

"Президентът Обама изтъкна увеличаващия се брой човешки жертви и изтъкна колко е важно президентът Путин да се възползва от възможността, предоставена от протичащите обсъждания между Русия, Франция, Германия и Украйна за достигането на мирно решение".
 
"Ако Русия продължи своите агресивни действия в Украйна, включително да изпраща войници, оръжия и да финансира сепаратистите, щетите за Русия ще се увеличат", казаха още от Белия дом.

Берлин: Има още много въпроси

Досегашните разговори около подготовката на утрешната кризисна среща на върха за Украйна в Минск бяха полезни, но остават много открити въпроси, заяви в Берлин германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, цитиран от Ройтерс. Той призова Москва и Киев да не изпускат шанса, предоставен от срещата. 

Срещата на върха в "нормандски формат" може да стане крачка напред, но не може да гарантира решаването на украинския конфликт, отбеляза шефът на германската дипломация.
 
"Всички участници трябва да са наясно, че утре (днес) имаме голям шанс да направим първата и важна крачка към деескалация на конфликта и, надяваме се, към прекратяване на огъня. Още нищо не е постигнато. Самото провеждане на срещата не означава, че е постигнат успех", предупреди Щайнмайер.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини