От х:

Днес в x:

7 °C

Спасиха на косъм 3-годишно от кучешка тения, 15 заразени за година

Хирургическия екип при една от операциите на дете за вадене на кучешка тения


3-годишно дете е претърпяло животоспасяваща операция на черния дроб, за да бъде изкарана киста на кучешка тения, преди да еруптира /разкъса/. Беше ли станало това, смъртта настъпва за секунди. По подобен начин през март 2013-та година почина 5-годишният Стефан в забавачката в село Криво поле. Този развой бил на косъм да се случи и с малкото хасковлийче, но за щастие тенията е била видяна при ехографско изследване и детенцето незабавно е било насочено за операционната. Драмата се разиграла в края на миналата година. Само месец, след като друга спешна операция върна буквално от отвъдното 10-годишно момиченце от Хасково. Екипът на д-р Веско Мутафчиев от МБАЛ Хасково изкара, пак от черния дроб, 16-сантиметрова тения. Най-критично е било положението с 6-годишно момченце, което по-рано през годината постъпило в болница с комбинирано заразяване на бял и черен дроб. Оперираните деца са добре. Те са част от цели 15 души, които са се разболели от кучешка тения само през миналата година. Броят предполага много повече заразени, защото тенията може да се развива до 10 години в тялото на човека, преди да стане невъзможна за понасяне и пациентът евентуално да потърси лекарска помощ. Превантивното откриване на паразита става много трудно, защото засичането му е само при специален кръвен тест или ехографска диагностика. И двете не влизат в профилактичния пакет, а от друга страна са прекалено скъпи, за да се правят „за всеки случай“.

Дори това да са всички, 15 болни за година правят заболеваемост от 6.27 на 10 000 - много над средната за България. За отбелязване е, че всички нови случаи са на първична ехинококоза - тоест пациентът е първоначално заразен, а не е вторично засегнат от оперативно отстранен паразит, който впоследствие е рецидивирал. Заразяването става или директно от животно, което се явява краен гостоприемник /човекът е междинен/ или от „посети“ от животните ларви върху плодове и зеленчуци и консумирането им без измиване.

От години Хасковско се брои за ендимичен район за кучешка тения, като още държи националния рекорд за най-голям паразит, изваден от от тяло на човек. През март 2010-та екипът на хирурга Данчо Попов измъкна 30 килограмова тения от 51-годишния свиленградчанин Иван Ангелов. По-тревожно е, че случаите на заразени са скочили почти два пъти от въпросната 2010-та и продължават да растат.

Причините са както в ниското ниво на хигиена при големи групи хора, така и заради съжителството на много домакинства с домашни животни. Третата причина е високия брой бездомни кучета в градовете. В региона няма нито един кучешки приют и популацията на безпризорните четириноги е голяма във всички общини на областта.

Най-много случаи на кучешка тения има в Хасково - 7 от 15-те, в Стамболово са 2. В Димитровград Харманли, Симеоновград, Минерални бани, Любимец и Ивайловград има по 1 болен.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Sa
  saks
  35 0
  19:02, 9 фев 2015
  Браво на лекарите!
 • 2
  Бо
  борката кереза
  31 -6
  19:52, 9 фев 2015
  Христов какво ще правим с тия кучета--бездомните Голям проблбем са и ДОМНИТЕ Собствениците рано сутрин или късно вечер ги разхождат из тревните площи където се АКА на воля но собственика не го интересува и после -------ТЕНИЯ

Хороскоп за 28.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Доверието, което сте изградили сред другите ще направи денят ви по-добър и успешен. С енергия и хъс ще успявате, а това ще ви мотивира за повече усърдие и последователност в действията. Доброто си настроение ще пренасяте и в личните си взаимоотношения, ще доминират чувства на добронамереност и взаимопомощ. Дано не се отдръпнете от някого заради неразбирането му.
28 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Бъдете внимателни днес. Вероятността умишлено да ви заблудят е много голяма. Не се поддавайте на суетата си. Ще съжалявате, ако прибързано приемете отправено ви предложение. Личният ви живот постепенно приема желаната от вас насока. Успявате да извлечете най-доброто от това, което ви се предлага.
28 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се вдъхновите от свое постижение и ще се амбицирате да продължите напред. Запознанство с човек, чиито качества допълват вашите и е възможна дълготрайна връзка. Емоциите ще повишат настроението и ще се стараете повече за партньора си. Новина, свързана с работата ви. Подготовка за пътуване.
28 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще се радвате на засилен интерес от страна на обкръжението си. Може би той е продиктуван от вашите чудесни идеи и предложения, с които ги изненадвате. Не правете нищо прибързано, а внимателно обмисляйте действията си. Всякакви спонтанни реакции от ваша страна за момента са нежелателни. Ведрият ви тон може да ви помогне неимоверно много. В къщи се нуждаят от вас.
28 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много детайли на другите ще убягват, но това ще ви носи предимство и ще вземате правилни решения. Също ще ви предпазва и от грешки. Стремете се към успеха и не отлагайте нищо по пътя към него. Денят носи сполука във всичко,с което се захванете. Притесненията ви скоро ще отпаднат и настроението ви ще бъде чудесно.
28 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Предпочитате да прекарате този ден сред семейството си като обърнете специално внимание на по-малките членове. Ще успеете да изпълните плановете, които имате по отношение на конкретен проект. За предпочитане е да не възлагате на човек от обкръжението си задача, с която той не е съгласен. Така ще си спестите много повече неприятности..
28 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Мислите ви са насочени предимно в дейността, която упражнявате. Нововъведения и промяна в организацията ще ви помогнат да повишите печалбата и да насочите час от финансите си за други неща. Жадувате за повече разнообразие и може да го постигнете, ако не се затваряте в себе си, а потърсите подходящите хора.
28 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С помощта на влиятелна личност или административна инстанция ще съумеете да разрешите отдавна тежащ ви проблем. Усилията ви в тази насока ще се увенчаят с успех, а това ще повиши и тонусът ви. Моментът е подходящ да си пуснете тото. Шансът е на ваша страна.
28 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Мобилизирани сте и ще можете да покажете итинските си способности. Залогът е голям, пък и не ви е останало място за избор. Не бива да прекалявате със стремежа си да сте на върха на всяка цена. Еуфорията може да ви постави и в деликатна ситуация. Децата ще ви поднесат приятни изненади.
28 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Въпроси от различно естество ще занимават представителите на знака, сред които по-важни са служебните, по бизнес и в подкрепа на здравето ви. Цените времето си и в тази връзка ще следвате стриктно програмата си. Позициите ви на работното място се стабилизират и това внася успокоение в напрегнатото ви ежедневие.
28 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се посветите на задача, която обмисляте от дълго време. Усърдието ви е гаранция за успех, каквото и да ви струва то. В личните си взаимоотношения бъдете търпеливи, докато се стабилизират отношенията ви с човека, който ви създава повече грижи. Радостна новина, свързана с децата.
28 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Задълженията ви днес няма да ви натоварват, напротив. Имате желание и амбиция да се впуснете в сфера, нова за вас. Привлечени сте от възможност, свързана с инвестиции, но и перспективна. Обърнете повече внимание на отношенията си с човек, когото пренебрегвате, но въпреки това ви вълнува.
28 фев 2021
Последни новини