От х:

Днес в x:

САЩ в опасност от епидемия на едра шарка

Само 9 на сто от американците, независимо дали са демократи, или републиканци, смятат, че ваксините са опасни за здравето на децата. Това сочат резултатите от национална анкета, публикувана вчера в момент, когато в Съединените щати има опасност от епидемия на едра шарка, предаде Франс прес.

Голямо мнозинство - 83 на сто от анкетираните от изследователския център Пю през януари, са на мнение, че ваксини като тези срещу рубеолата и заушката са безопасни за децата с добро здраве.

Дебатите за безвредността на ваксините се възобновиха в Съединените щати, където над 100 случая на едра шарка бяха регистрирани в 14 щата през последните седмици, след като бе обявено, че тази болест е изкоренена през 2000 г.

Някои родители обаче смятат, че ваксините са опасни, а част от най-консервативните републиканци в Конгреса заемат двусмислени позиции по въпроса.

Институтът Пю установи различия в нагласите у хората с по-ниска степен на образование и у младите, които са по-склонни да смятат, че ваксините крият рискове.

Около девет души от десет с висше образование са на мнение, че ваксините са безопасни, а при хората с по-ниско образование процентът е 77.

Това мнение споделят 90 на сто от анкетираните на възраст 50 и над 50 години, 81 на сто на възраст между 30 и 49 години и 77 на сто на възраст от 18 до 29 години.

68 на сто от участниците в анкетата смятат, че обществеността и учените (68 на сто) подкрепят задължителното ваксиниране на децата, а 30 процента са на мнение, че родителите трябва да решават дали децата им да бъдат ваксинирани.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини