От х:

Днес в x:

Манол Генов: Замириса на протести по ЖП гарите и правителството се сети, че трябва стратегия

"Жалко е, когато една държава се управлява с  народната мъдрост "Всяко чудо за три дни".  Защото, това звучи оптимистично, но когато става дума за лековати и безотговорни управленски решения, последствията са хаос и затъване.

Чудо за три дни се оказа и правителственият устрем да отреже общо 140 влака като услуга на Български държавни железници. Първият транш стана от 12 януари, за вторият ножът се точеше да се развърти на 1 февруари. Страховити и бекомпромисни уж бяха аргументите и на на транспортното, и на финансовото министрества , както и на управата на Железниците.  Никой обаче не прогнозира, че готвещото се парализиране на една от най-социалните обществени услуги, не може да се размине без реакции на потребителите: работещи, пенсионери, ученици и студенти. Не бе безучастна и опозицията. Реакциите станаха реалност, националният протест бе плануван за стотици точки из цялата страна за 17 януари.

Тогава правителство и ресорни министри се плеснаха по челата и решиха, че решение може пък и да има. Преди това правителството и министър Московски се пробваха да се оправдаят с процедури по блокиране на милиони и забавена нотификация от Брюксел. Направиха го с надеждата, че щом кажеш на българския данъкоплатец "Брюксел", той ще притихне и смирено ще наведе главица. Реакциите обаче се оказаха сериозни -  реалността да се хвърлят на улицата 1 500 нови безработни и да се откъснат от транспортна връзка малки и отдалечени населени места бе на една ръка пред нас.

Силен отпор на готвеното безумие показа и опозицията на власта. Тогава правителство и специално транспортния министър и финансовия министър дадоха рязко на заден и изведнъж се сетиха, че имало възможност да се изчака и да се ползват блокираните милиони, докато се чака думата на Брюксел. Едва ден преди обявения национален протест, ресорният министър получи озарение, че може и трябва да има цялостна стратегия за развитието на Български държавни железници. Нима не знаеха колко е зле фирмата или никой не им е дал справка що за услуга е БДЖ за най-уязвимите соцални групи от обществото ни- пенсионери, ученици, студенти, инвалиди???

Силно се надявам, докато се получи нотификацията от Брюксел, правителството и експертите му в сектора сериозно да огледат услугата "Български железници". И да огледат целия сектор с нагласата как да го оптимизират, осъвременят и спасят от затриване. Много им е на лесно място вариантът как да нарежат вагони, да ударят ключа на гари и спирки и да протриват ръце за съдбата на печелившите модули от железниците ни.

Вместо да изнасят заплашителни списъци на предстоящи спиращи влакове, транспортното министрество и управата на БДЖ е добре да не замръква, без да са сигурни, че са написали стратегия за истинска безопасност на железопътния превоз, че са намерили вариант как да работят изпотрошените и заключени обновени гари и как хората да стигнат до ЖП спирки, до които никога не е имало път.

И най-важното - никога да не забравят, че всяка управленска глупост и безотговорност провокира здравословен отпор- граждански и опозиционен протест. Затова е хубаво в случай като този правителството да не разчита на народната мъдрост "Всяко чудо за три дни".                             

Манол Генов, народен представител "БСП Лява България"

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Бс
    бсп
    4 -1
    10:08, 19 яну 2015
    добре че си вярва манол генов
  • 2
    Dp
    DPS
    2 0
    14:47, 19 яну 2015
    Pitaite Manol Genov kolko hora izlaga i na kolko hora ne e platil...Da vzeme da se skrie v Moskva
Последни новини