От х:

Днес в x:

Кунева предлага на кабинета координационнен план за охрана на границата

Очаква се днес вицепремиерът Меглена Кунева да внесе в Министерския съвет координационният план за охрана на границите. Планът, според който няколко министерства ще бъдат ангажирани с подкрепа за "Гранична полиция", трябва да отговори на бежанската вълна по границата с Турция, където опитите за нелегални влизания в страната са се увеличили двойно за последната година.

Очаква се Министерството на отбраната да се включи с оказване на логистична помощ. Идеята военни да бъдат изпратени на границата първоначално предизвика спорове между министъра на вътрешните работи Веселин Вучков, чието е предложението, и Николай Ненчев. Военният министър заяви, че няма законови основания за това, а позицията му бе подкрепена и от президента.

Преди седмица Росен Плевнелиев заяви, че няма да допусне военни да бъдат изпратени на границата с Турция, щом срещу тях няма друга войска, и предупреди, че подобен ход може да доведе до дипломатически скандал. На заседанието на кабинета миналата седмица премиерът Бойко Борисов обяви, че армията ще се включи единствено с логистична подкрепа – с шофьори и високопроходима техника, а няма да патрулира редом с граничните полицаи.

Военното ведомство ще изготви и списък със свои сгради, които може да предостави, за да бъдат превърнати в центрове за настаняване на бежанци. По въпроса за интеграция на бежанците ще се работи съвместно със социалното министерство на Ивайло Калфин. Вицепремиерът вече коментира, че страната няма капацитет да приема повече бежанци. Той изтъкна, че става дума за сериозен финансов ангажимент на държавата, която трябва да осигури образование и работа, за да се интегрират хората, а не просто да се създават лагери.

Министерството на земеделието ще се включи с помощ при построяването на пътища в граничните зони, които попадат в горския фонд. Предвидено е изграждането на 110 км чакълирани пътища. Регионалното ведомство пък се очаква да участва в дострояването на оградата по границата с Турция. Идеята на МВР шефа Веселин Вучков е временното съоръжение да бъде продължено, като бъдат издигнати още 130 км от телената ограда.

На заседанието на кабинета миналата седмица стана ясно, че за справяне с проблема по границата с Турция са необходими поне 150 млн. лева, като страната ще търси и финансиране от Европейския съюз под формата на солидарна помощ за справяне с нарастващия брой бежанци.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ди
    димитровградски тарикат
    0 0
    11:35, 13 яну 2015
    Какви абсурди --Кунева която навремето не е ходила като гимназистка на военно обучение и не знае какво е пистолет и какво калашников прави план за охрана на границата Бившия старшина школник роско плевнелиев се га ГЛАВНОКОМАНДВАЩ се осуква Пожарникар премиера ни разБойко той хабер си няма от военна наука За вучката вътрешния и отбранителния ненчев няма да говорим --те като деца от детската градина си дърпат играчките и реват и сополите им текат в два реда ----А в това време бежанците пълнят ли пълнят българията Скоро ще станем Българо ислямска република с пребиер Латвито местан

Видеа по темата

Последни новини