От х:

Днес в x:

България е на 100-тно място по свобода на словото

България е на 100-тно място по свобода на словото. Това показва годишният доклад World Press freedom 2014 на международната организация "Репортери без граници".

Докладът обхваща общо 180 държави. Като пред нас са страни като Ботсвана, Самоа, Тринадад и Тобаго, Нигер, Бутан, Замбия, Гърция и други.

Най-голяма свобода на словото има във Финландия, сочи докладът. В първата петица са още Холандия, Норвегия, Люксембург, Андора. В дъното на класацията са Сомалия, Сирия, Туркмения, Северна Корея и последната Еритрея.

Почти всички бивши съветските сателити в Централна и Източна Европа са далеч пред нас. При съседите ни пък класацията е следната: Румъния е 45-та, Сърбия - 54, Хърватия - 65, Босна - 66, Албания - 85, Гърция - 99. Само Македония и Турция са след нас по свобода на словото. Македония е 123-та, а Турция - 154-та.

САЩ са 64-ти, а Украйна е 127. Русия е на 148-мо място по свобода на словото.

В доклада се посочва отрицателното въздействие на конфликтите върху свободата на словото. В немалко държави факторът национална сигурност се тълкува прекалено широко и в ущърб на правото за информираност. "Тази тенденция представлява растяща заплаха в световен мащаб и дори застрашава свободата на информацията в страни, считани за демокрации",се изтъква в изследването.

Източник: http://www.24chasa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини