От х:

Днес в x:

Горбачов: В Европа може да избухне война заради Украйна

Бившият съветски ръководител Михаил Горбачов предупреди, че напрежението между Русия и ЕС около украинската криза може да доведат до конфликт или ядрена война.

 Това съобщи Ройтерс, като се позова на негово интервю за германското списание "Шпигел".

"Няма да оцелеем през следващите години, ако на някого не му издържат нервите в тази прекалено напрегната ситуация", добави 83-годишният Горбачов.

"Това, което казвам, не е нещо необмислено. Изключително обезпокоен съм", каза бившият съветски ръководител.

Напрежението между Русия и западните сили се покачи, след като проруски сепаратисти поеха контрол над обширни части от Източна Украйна, а Москва анексира Крим в началото на 2014 г.

САЩ, НАТО и Европейският съюз обвиняват Русия, че изпраща войници и оръжие в подкрепа на сепаратисткия бунт, и наложиха санкции на Москва.

Русия отрича да предоставя на бунтовниците военна подкрепа и отхвърля критиките на Запада за анексирането й на Крим, заявявайки, че хората на полуострова са гласували за това на референдум.

Горбачов, който е почитан от мнозина в Германия заради ролята си при отварянето на Берлинската стена и стъпките, довели до обединението на Германия през 1990 г., отправи предупреждение за намесата на Запада в Украйна.

"Новата Германия иска да се меси навсякъде", казва той в интервюто, цитирано от БТА.

 "В Германия, както изглежда, има доста хора, които искат да спомогнат за създаването на ново разделение в Европа", посочи той.

Възрастният държавник, чиято политика на перестройка спомогна за края на Студената война, преди това вече бе предупредил за нова студена война и потенциални тежки последици, ако непрежението заради украинската криза не бъде намалено.

Дипломатическото противостояние заради Украйна е най-тежкото между Москва и Запада от края на Студената война преди повече от две десетилетия, отбеляза Ройтерс.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ма
    МАЧКАН ЛАК
    0 -2
    10:34, 11 яну 2015
    Горбачов каквото и да каже - никой не му вярва.нека си заработва сребърниците,рекламирайки пътни чанти,в каквото се е превърнал отдавна - стара чанта-мачкан лак!
Последни новини