От х:

Днес в x:

Убийствен атентат срещу молива и писалката (видео)

Това се случи в Париж. Атентатът в редакцията на списание „Шарли ебдо” отне живота на 8 журналисти и карикатуристи, сътрудник, посетител и 2 полицаи. Разстреляха европейските ценности.

Българският журналист и писател Румяна Угърчинска, която живее и работи във Франция, потвърди, че журналистите от „Шарли ебдо” са работели под полицейска охрана още след публикуваните за пръв път карикатури на пророка Мохамед.

Ден преди атентата списанието  публикувало карикатура на Абу Бакр ал Багдади, с текст "С най-добри пожелания, впрочем" - Meilleurs vœux, au fait. pic.twitter.com/a2JOhqJZJM - на този адрес можете да видите.

Още от 2005 година насам Шериф и Саид Коуачи, които са най-вероятните извършители на смъртоносната атака срещу редакцията на списание „Шарли ебдо”, са набирали последователи на френския салафизъм за екстремистки групировки. Това е било известно на френските служби, заяви арабистът Владимир Чуков. Припомняме, че соченият за трети нападател – Хамид Мурад, вече се предаде. Засега информацията е, че той има алиби за времето на нападението т.е. не е физически извършител на убийства.

Към момента френската полиция продължава да изидирва двама братя от алжирски произход, за които се смята, че са основните организатори на атаката – Шериф и Саид Коуачи, информира Нова телевизия. Късно през нощта NBC информира, че братята Коуачи са арестувани, но това не бе потвърдено. Френските власти продължават да ги издирват. Бяха разпространени снимки на двамата. Вече има и политически спекулации за радикализация спрямо мюсюлманите във Франция – там те са около 6 млн. души. Засега обаче явни ксенофобски настроения няма.

Хиляди се събраха в Париж на протест срещу вчерашния атентат в редакцията на списание „Шарли ебдо”. Французи в цялата страна също излязоха на улицата, за да изразят протеста си срещу безумното нападение. Масово хората държаха писалки и моливи – като „оръжие”. Днес във Франция е ден на траур.

2200 души от всички служби за сигурност на Франция работят по случая. Кадърът на „България без цензура” Николай Радулов припомни, че по празниците охраната на обществени обекти във Франция е била засилена. Защо френските служби не са реагирали при целия ресурс, с който са разполагали, попита Радулов. Според него това се е случило, защото въпросните нападатели били „индивидуалисти”. И заяви – не ме питайте дали България е застрашена. Недай си Боже да се случи нещо, не можем да го разследваме дори – ние ядем само дюнери.


 

"Шарли ебдо" (Charlie Hebdo) е сатиричен френски седмичник, силно анти-религиозен и с леви идеи. Публикациите са остра сатира на крайната десница, религията, политиката, модерната култура и т.н. През ноември 2011 г. в редакцията на "Шарли ебдо" беше взривена бомба, като по всяка вероятност това бе точно заради публикуваното шаржово изображение на пророка Мохамед на корицата на изданието.

Няколко часа след зловещата терористична атака карикатуристи от цял свят засвидетелстваха своята съпричастност с карикатури от нападението над френския сатиричен вестник "Шарли Ебдо" (Charlie Hebdo). Така колегите на убитите френски карикатуристи изразяват подкрепа за семействата на загиналите и ранените.

В няколко европейски града хора се събраха с плакати и свещи, за да изразят подкрепа с близките на загиналите.

Стрелбата, вероятно в отговор на сатирична публикация, накара големи и малки медии по цял свят да настръхнат. Карикатурите на Мохамед бяха публикувани отново и този път в много по-голям тираж. Други не публикуваха точно тези карикатури. Те оставиха празно каре с надпис "Отговорната медия", за да покажат какъв е светът без шарж и сатира.

В САЩ онлайн издания като Daily Beast и Slate публикуваха карикатурите от „Шарли ебдо”, но големи медии като "Ню Йорк таймс", "Уолстрийт джърнъл", "Ройтерс" и "Асошиейтед прес" отказаха. Някои от тях обясниха, че това противоречи на редакционните им правила да не се разпространяват изображения, които може да накърнят религиозните чувства на вярващи.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ци
    цирк
    0 0
    17:31, 9 яну 2015
    Светлина-свят.М......, мрак.шифър.Вземете си поука
Последни новини